NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Tijdelijke werkloosheid is de situatie waarin je werkprestaties tijdelijk zijn verminderd of opgeschort. Is dit gedurende een onafgebroken (dat is een periode die niet onderbroken wordt door een periode van minstens twee aansluitende weken waarin je het werk hervat) periode van 3 maand, dan ben je sinds 1 september niet enkel voor overmacht maar ook voor tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken verplicht om je in te schrijven bij je gewestelijke bureau voor arbeidsbemiddeling.


Belangrijk om te weten

  • Je schrijft je in binnen 8 dagen (al naargelang VDAB of Actiris). (voorbeeld: als je TW start op 2 september 2022, dan ben je verplicht om je in te schrijven vanaf 2 december 2022 en heb je daar tijd voor tot en met 10 december).
  • Het bewijs van inschrijving wordt vermeld op je controlekaart of op een apart attest.
  • Voor tijdelijke werkloosheid wegens medische overmacht is dit niet nodig.

Indien je dit niet doet, kun je je recht op uitkeringen verliezen. We gaan ervan uit dat er een zekere mildheid zal zijn bij de toepassing van de sancties gezien hierrond maar heel weinig werd gecommuniceerd. Aarzel evenwel niet om contact op te nemen met de lokaal ABVV-Metaal-kanoor of je delegatie bij eventuele problemen.

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven kan online of via het gratis nummer 0800 30 700.


Controlekaart weer verplicht!

Vanaf 1 januari 2023 moet je in geval van tijdelijke werkloosheid opnieuw in het bezit zijn van een controlekaart. Je moet dan van elke tewerkstelling voorafgaandelijk op deze controlekaart hiervan melding maken.