NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Volvo Trucks Gent start dit jaar na de zomer met productie elektrische batterijen

Volvo Trucks start met de productie van batterijen voor zware elektrische vrachtwagens in Gent. In eerste instantie zullen een vijftigtal arbeiders zowat 30.000 'packs' per jaar assembleren ( grote batterijblokken die 500 kilo per stuk wegen). Elk batterijpack heeft een capaciteit van 90 kWh en de klant kan ervoor kiezen om tot zes packs (540 kWh) in een vrachtwagen te hebben. Het aantal batterijen hangt af van de gewenste actie­radius en laadcapaciteit van elke klant.

Met de batterij-assemblage wordt een activiteit naar Gent gehaald waar het moederbedrijf 17 miljoen euro in investeert. In Gent zullen ook batterijen gebouwd worden voor buitenlandse fabrieken. Volvo Trucks start dit jaar al met de productie van elektrische voertuigen in Zweden, waarvoor de Belgische batterijpacks dus nodig zijn. In Gent zullen ook de vrachtwagens zelf gebouwd worden, maar die productie start pas in 2023.

Bijna één op de tien nieuwe auto's is volledig elektrisch

Het marktaandeel van volledig elektrische auto's is in de eerste vier maanden van het jaar fors gestegen. Volgens sectororganisatie Febiac was eind april bijna één op de tien nieuwe auto's volledig elektrisch. Er werden in ons land in de eerste vier maanden van het jaar 11.978 nieuwe volledig elektrische wagens in het verkeer gebracht. De doorbraak is bijna volledig op het conto te schrijven van de bedrijven. Bij de particulieren is er van een doorbraak geen sprake. Momenteel wordt bijna 90 procent van de elektrische wagens ingeschreven als bedrijfswagen. In diezelfde eerste vier maanden was bijna één op drie inschrijvingen (31,4 procent) geheel of gedeeltelijk elektrisch, hetzij hybride, plug-in hybride of volledig elektrisch.

Ford en Volvo willen verbod verbrandingsmotor tegen 2035

Ford en Volvo scharen zich achter een oproep van een kleine dertig bedrijven aan de Europese Unie om tegen 2035 enkel nog de verkoop van nieuwe zero-emissiewagens en -bestelwagens toe te laten. De ondernemingen willen ook bindende nationale doelstellingen voor laadinfrastructuur voor elektrische wagens.

Aperam compenseert CO2-uitstoot

Donderdag opende Aperam het nieuwe zonnepark, het tweede grootste van België. Er liggen meer dan 50.000 zonnepanelen. Alles samen hebben ze een capaciteit van 23 Megawattpiek en kunnen ze genoeg stroom produceren voor het verbruik van 5.900 gezinnen. Aperam gebruikt 97% van de stroom zelf. Aperam wil tegen 2050 CO2-neutraal produceren. De CO2-voetafdruk van Aperam bedraagt nu 340 kilogram per ton staal, twee tot drie keer lager dan het ­wereldwijd gemiddelde voor roestvrij staal. Om onze de CO2-voetafdruk te compenseren, beschikt Aperam over meer dan 130.000 hectare woud in Brazilië. De uitbating is in handen van experten die waken over de biodiversiteit.

Meer omzet voor Bekaert

De omzet van Bekaert is in het eerste kwartaal in vergelijking met vorig jaar met 23 procent gestegen. De stijging was hoger dan verwacht. De stijging is vooral te danken aan Europa en de VS. China bleef achter, omwille van de strenge covidlockdowns. De grootste twee divisies - rubberversterking en staaldraad- waren elk goed voor 38 procent van de omzet. Bekaert is met een marktaandeel van 30 procent wereldwijd het nummer één in de productie van staalkoord voor autobandenversterking.

Bekaert verwacht dat de omzetgroei het hele jaar aanhoudt.

Staalsector: spilindex overschreden!

Uit de indexcijfers blijkt dat de afgevlakte gezondheidsindex voor april 2022 116,52 bedraagt. Daarmee zal de spilindex van 116,04 opnieuw worden overschreden en verhogen de lonen in de staalsector (pc 104) vanaf 1 mei 2022 met 2%. Het nieuwe sectorale maandelijkse minimumloon komt dan op 2.187,05 euro. De nieuwe spilindex bedraagt 118,36.

Non-ferro: lonen geïndexeerd met 7,54 %

Op basis van de indexevolutie van het voorbije jaar zullen de lonen in de sector van de non-ferro met ingang van 1 mei 2022 stijgen met 7,54 %. Dit volgt uit de evolutie tussen de indexcijfers 116,52 (april ‘22) tov 108,35 (april ‘21).

 

 

Congres herkiest secretariaat ABVV-Metaal

Donderdag 7 april en vrijdag 8 april organiseerde ABVV-Metaal zijn Vierde Statutaire Congres in Antwerpen. Gisteren werd het secretariaat van ABVV-Metaal herkozen met een meerderheid van de stemmen. Rohnny Champagne, Ortwin Magnus en Marc Lenders kregen het mandaat om hun werkzaamheden voort te zetten gedurende de komende vier jaar.

Lees meer...

Maak van 8 mei weer een feestdag

Als ABVV-Metaal onderschrijven we oproep van verschillende middenveldorganisaties, waaronder ons eigen ABVV, om van 8 mei opnieuw een wettelijke feestdag te maken. 8 mei is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Tot 1974 was 8 mei wel nog een feestdag in ons land en in andere landen, waaronder Frankrijk is dat ook vandaag nog het geval. De toedracht van deze oproep? "Mensen weten niet meer wat fascisme inhoudt", zo legt initiatiefneemster Ellen De Soete uit.

Lees meer...

Aperam bouwt nieuwe installatie om staal te raffineren

Staalfabriek Aperam gaat in Genk een milieuvriendelijkere installatie bouwen om staal te zuiveren van koolstof. De installatie moet het energieverbruik met 8% en CO2-uitstoot met 6% verminderen. Aperam heeft de ambitie om tegen 2030 het energieverbruik met 11% en de CO2-uitstoot met 30% te verminderen. Tegen 2050 moet het CO2-neutraal zijn.

Van Hool bouwt trambussen voor Parijs

Van Hool mag minstens 56 trambussen 100% elektrisch bouwen voor Parijs. De 56 elektrische voertuigen zijn 24 meter lang en hebben plaats voor 140 passagiers. De elektrische voertuigen zullen met een in de grond verwerkt snellaadsysteem opgeladen kunnen worden en worden in België gebouwd. Het concept, met vernieuwende oplaadtechnologie, is volgens Van Hool een wereldprimeur.

Hoger interprofessioneel minimumloon vanaf 1 april 2022

Wat voorafging. In het sociaal akkoord 2021-22 werd – mede op aandringen van het ABVV – een verhoging van het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen (GGMMI) afgesproken. De verhoging van het minimumloon is voorzien in drie stappen:

April 2022: + € 76,28 bruto per maand
Januari 2024: + € 35 bruto per maand
Januari 2026: + € 35 bruto per maand

De twee bruto-verhogingen van 35 euro, komen – via fiscale aanpassingen – neer op 50 euro netto extra per maand.

Waarom ligt het bedrag nog hoger? In de Nationale Arbeidsraad (NAR) werd echter beslist om het minimumloon vanaf april 2022 niet met 76,28 euro maar wel met 80,95 euro te verhogen tot 1.806 euro bruto per maand. Dit hogere bedrag is een gevolg van de inflatie en de drie overschrijdingen van de spilindex sinds de ondertekening van het akkoord.

Fight for 14 - campagne van het ABVV. Het gaat natuurlijk maar om een bescheiden extra verhoging, maar wij gaan alvast door met onze strijd voor een minimumloon van 14 euro per uur of 2.300 euro bruto per maand!

MEER OVER FIGHT FOR 14

Volvo Trucks stopt productie en verkoop in Rusland

Volvo Trucks heeft de productie in zijn fabriek in Kaloega tijdelijk opgeschort vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook de verkoop is stilgelegd. 1.300 Russische personeelsleden worden hierdoor getroffen. In totaal is de verkoop in Rusland en Oekraïne goed voor 3,5 procent van de totale nettoverkoop van het concern.

Recordjaar voor Bekaert

Bekaert heeft een recordjaar achter de rug. Bekaert realiseerde een omzet van 4,8 miljard euro (+28%) en 515 miljoen euro bedrijfswinst (+89%). Alle divisies scoorden beter. De grootste – rubberversterking – leverde met 247 miljoen euro winst de helft van de groepswinst. Ook de staaldraaddivisie haalde een uitstekend resultaat met 1,8 miljard euro omzet en 209 miljoen euro winst. Door de geopolitieke situatie (de Russische invasie in Oekraïne) is het onmogelijk om toekomstvoorspellingen te doen.

Belgische bedrijven zien winst met bijna de helft stijgen

De nettowinst van de Bel20-bedrijven is het afgelopen jaar met 42 procent gestegen tegenover 2020. De totale nettowinst steeg van 11 miljard euro tot 15,7 miljard euro, een toename met 42,3 procent. De sterkste winststijging was er bij Aperam. Aperam zag zijn winst meer dan verviervoudigen in 2021 tot 968 miljoen euro, vooral dankzij de sterk gestegen staalprijzen. Ook Umicore zag om dezelfde reden de winst verdubbelen. Technologiebedrijf Melexis beleefde dan weer gouden tijden door de grote vraag naar halfgeleiders.

Lonen staalsector geïndexeerd met 2 %

De afgevlakte gezondheidsindex voor februari 2022 bedraagt 114,60. Het nieuwe spilindexcijfers is 116,04. Daarmee zal de spilindex van 113,76 worden overschreden en verhogen de lonen in de staalsector vanaf 1 maart 2022 met 2 %.

Het nieuwe sectorale maandelijkse minimumloon komt dan op 2.144,17 euro.

Agoria: 7.000 extra jobs in 2022

Agoria, de patroonfederatie van de technologiesector verwacht dat er dit jaar 7.000 extra banen zullen bijkomen. Dat blijkt uit een bevraging van de sectorfederatie bij d eleden. In 2021 raakten 8.000 extra jobs ingevuld.

Met 320.000 werknemers (7,65 procent van alle werknemers in ons land) en 8,3 procent van het Belgische bruto binnenlands product realiseert de technologische industrie 11,6 procent van alle belastingen op arbeid en ondernemingswinsten.

Recordwinst Umicore dankzij Hoboken

Umicore zette in 2021 een bedrijfswinst neer van 971 miljoen euro. Deze recordwinst - ruim 80 procent meer dan over 2020 - is vooral te danken aan de recyclage­tak in Hoboken. De omzet steeg met 22% tot 4 miljard euro. Ruim een kwart van de omzet van het concern kwam uit de fabriek van Hoboken, waar men waardevolle metalen recycleert uit afgedankte gsm's, computers, autokatalysatoren, elektrische batterijen... Men profiteerde ook van de hoge prijzen voor de belangrijkste metalen. Zo zorgde Hoboken voor 55% van de globale bedrijfswinst van het concern.

Overnemer ON Semiconductor zet in op chips voor autoindustrie

De chipfabriek ON Semiconductor in Oudenaarde heeft haar productie-eenheid (met 400 arbeiders) verkocht aan de nieuwe investeringsgroep BelGaN. De overnemer wil in Oudenaarde hoofdzakelijk chips maken voor toepassingen in de autosector. De afdeling bedienden is niet verkocht en krijgt de nieuwe naam ON Technologie.

De aankondiging van de verkoop twee jaar geleden zorgde voor heel wat onrust. “De overname van de productie-eenheid zorgt voor heel wat opluchting bij het personeel”, aldus Ronny Loubris, secretaris ABVV Metaal. “Uiteraard, bij een overname blijft het altijd nog wel afwachten welke weg de nieuwe eigenaar wil inslaan. Maar voorlopig is er van ontslagen geen sprake en kan iedereen aan de slag blijven.”

De nieuwe eigenaars denken groot: ze zien in Oudenaarde ruimte voor een ‘GaN-vallei’. Ze verwijzen naar het plan van de Europese Commissie om in Europa een eigen chipindustrie uit te bouwen, en naar het Europese klimaatplan. Ze denken eveneens aan investeren in nieuwe jobs. Op korte termijn zouden er een dertigtal banen kunnen bijkomen.

Aurubis investeert 70 miljoen

Aurubis investeert 70 miljoen euro in Olen voor de bouw van een energie-efficiënte verwerkingsinstallatie. De start van de bouw is gepland voor september 2022. De inbedrijfstelling wordt verwacht in de zomer van 2024. Dit zal bovendien zorgen voor 35 nieuwe banen.

Aurubis – Olen verwerkt, naast koper, jaarlijks ook tot 135.000 ton multimetaal recyclagematerialen. In de nieuwe installatie zullen waardevolle metalen als nikkel en koper gerecupereerd kunnen worden. En wat na de metaalrecuperatie overblijft, zal hergebruikt worden in de fabrieken in Olen en Beerse.

VDL investeert 44 miljoen euro in nieuwe bussenfabriek

Het Nederlandse VDL investeert 44 miljoen euro in een nieuwe stadsbussenfabriek in Roeselare. Er zullen voornamelijk e-bussen gemaakt worden. Over een jaar moeten de eerste van de band rollen. Het bedrijf haalde in december een deel van een order voor e-bussen van De Lijn binnen.

“Hoogwaardige maakindustrie heeft wel degelijk een toekomst in West-Europa”, aldus Willem van der Leegte (CEO van VDL Group). In de nieuwe energieneutrale fabriek maakt VDL gebruik van een volledig herziene productiemethode met kortere assemblagelijnen en kortere productietijden. Daardoor realiseert men een busproductie die twee keer zo hoog als de productie op de huidige locatie.

Bij VDL in Roeselare werken 650 mensen.