NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Verkoop Daikin keldert: gevolgen voor tewerkstelling zijn groot!

Afgelopen vrijdag kondigde de directie van Daikin Europe aan dat ze 600 tijdelijke contracten in de Oostendse site niet zal verlengen. Aan 870 vaste medewerkers wordt daarnaast gevraagd om dit jaar nog 12 dagen economische werkloosheid op te nemen. De beslissing viel na de forse daling van de verkoop van warmtepompen.

Lees meer...

Ontwerpakkoord in sector metaalhandel

Ook in de sector van de metaalhandel (PC 149.4) zijn de sociale partners gisteren tot een ontwerpakkoord gekomen. Op 4 oktober consulteren we als ABVV-Metaal onze achterban over de inhoud van het bereikte protocolakkoord.

Ontdek hier de inhoud van het ontwerpakkoord.

Ontwerpakkoord in sector metaalbouw: wat staat erin?

Op  31 augustus 2023 hebben de sociale partners in de metaalbouwsector ontwerp van nationaal akkoord bereikt voor de periode 2023-2024. Dit resultaat werd bereikt na moeilijk overleg en is te danken aan de toewijding en inzet van alle betrokken partijen.

Lees hier om te ontdekken wat dit voorstel precies inhoudt. 

> Download het pamflet NL / pamflet FR

Volvo Truck Gent stelt eerste Belgische e-truck voor

Bij Volvo Trucks in Gent is gisteren de eerste in België geproduceerde knalrode elektrische vrachtwagen voorgesteld. Na de zomer wordt de productie effectief opgestart. De Volvo FH Electric heeft een bereik van 300 kilometer met een volledige lading van 44 ton. De Vlaamse overheid ondersteunt de productie met een strategische steun van zo'n 470.000 euro.

De elektrische trucks worden op dezelfde productielijn gebouwd als trucks met een verbrandingsmotor. Om de extra onderdelen voor de elektrische vrachtwagens te stockeren, wordt tegen volgend jaar een nieuw logistiek centrum gebouwd. In 2025 volgt een nieuwe fabriek voor batterijmodules.

De productie van elektrische vrachtwagens en de bijbehorende batterijen zou minstens 100 extra jobs opleveren.

Ontwerp sectorakkoord metaalrecuperatie bereikt! Wat houdt het juist in?

Op 7 juli 2023 hebben de sociale partners in de metaalrecuperatiesector een ontwerp van nationaal akkoord voor de periode 2023-2024 bereikt. Dit resultaat werd bereikt na moeilijk overleg en is te danken aan de toewijding en inzet van alle betrokken partijen.

Lees hier om te ontdekken wat dit voorstel precies inhoudt. De sociale partners zullen tegen 12/09/'23 nu hun standpunt bepalen met betrekking tot de inhoud van dit akkoord.

Download het pamflet NL / pamflet FR

Ontwerp sectorakkoord non-ferro bereikt! Wat houdt het juist in?

Op 5 juli 2023 hebben de sociale partners in de non-ferrosector een ontwerp van nationaal akkoord voor de periode 2023-2024 bereikt.
Dit resultaat is te danken aan de toewijding en inzet van alle betrokken partijen.

Lees hier om te ontdekken wat dit voorstel precies inhoudt.
De sociale partners zullen nu hun standpunt bepalen met betrekking tot de inhoud van dit akkoord.

Download het pamflet NL / pamflet FR

Ontwerp van akkoord in luchtvaartsector

Op 8 juni 2023 bereikten de sociale partners uit de sector PC 315.1 een ontwerp van akkoord 2023-2024. Na consultatie bij onze achterban werd het akkoord inmiddels op 20 juni 2023 ondertekend.

De voornaamste elementen uit dit akkoord zijn oa de verhoging van de sectorale minimumlonen, de tussenkomst in de vervoerskosten en van de fietsvergoeding. Ook de cao's rond SWT en landingsbanen zijn verlengd tot juni 2025. 

Raadpleeg hier het ontwerpakkoord.  Elektriciens willen respectvol sectorakkoord

Op 2 mei startten de sociale partners de onderhandelingen in de sector elektriciens om tot een sectorakkoord 2023-24 te komen. Na vier onderhandelingsrondes werden de gesprekken op 29 juni opgeschort. De werkgeversorganisaties hadden onvoldoende mandaat om tot een akkoord te komen. Dit betekent dat er in de sector nog geen overeenstemming is rond onder meer een koopkrachtpremie, de eindeloopbaansystemen, mobiliteit en vorming.

Lees meer...

Tijdelijke verlengingen van eindeloopbaancao's in PC 111

De sectoronderhandelingen in de metaalverwerkende sector PC 111.1&2 werden eind vorige week abrupt gestopt. Een akkoord met de werkgeversfederatie Agoria bleek veraf.werden eind vorige week abrupt gestopt. Een akkoord met de werkgeversfederatie Agoria bleek veraf. Als ABVV-Metaal wensen we nog steeds te onderhandelen om een akkoord te bereiken voor alle bedrijven en alle arbeiders. We zijn de eerste vakbond om daartoe onze verantwoordelijkheid te nemen.

Op maandag 3/7 werden een aantal dringende akkoorden verlengd:

  • Alle systemen van SWT werden verlengd tot einde 2023.
  • Alle systemen van tijdskrediet – landingsbanen werden verlengd tot einde 2023.
  • De systemen van aangepaste beschikbaarheid werden verlengd tot einde 2023.
  • Een cao met nieuwe lonen, aangepast aan de indexatie van 6,05 %, werd ondertekend in het paritair comité.


We verzochten Agoria om een bijkomend overlegmoment om vooralsnog afspraken te maken rond andere sectorale thema’s. Op ABVV-Metaal kun je rekenen!

Open het pamflet hier.

Onderhandelingen PC 111.1&2: onredelijke houding werkgeversfederatie brengt sociale vrede in gedrang

Na 5 lange onderhandelingsrondes stellen we vast dat er bij de werkgevers onvoldoende respect is voor de meer dan 115.000 arbeiders in onze sector om tot een verdedigbaar ontwerpakkoord voor 2023-2024 te komen. De sectoronderhandelingen hadden tot doel om gezamenlijke afspraken te maken rond de verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers van de sector.

Lees meer...

ArcelorMittal Gent maakt afspraken over bedrijfsoverleg

Bij ArcelorMittal Gent hebben bonden en werkgever goede afspraken gemaakt omtrent de nakende bedrijfsonderhandelingen. 

In afwachting van het sectorakkoord in PC 104, dat wordt verwacht begin juli 2023, is een overbruggingsperiode overeengekomen voor het SWT en de landingsbanen. Verder is er - ook weer in functie van het einde van de sectoronderhandelingen - een onderhandelingskader afgesproken voor het verloop van de onderhandelingen op bedrijfsniveau.

Lees hier meer details over de afspraken!

Groen licht voor groen staal

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor Belgische investeringssteun ten belope van 280 miljoen euro voor de vergroening van de staalproductie bij ArcelorMittal. ArcelorMittal wil zijn staalproductie gedeeltelijk te decarboniseren. Het gaat om de grootste klimaatinvestering ooit in België. ArcelorMittal en de Vlaamse regering stoppen voor het project allebei 350 miljoen euro in hun joint venture Finocas. “De maatregel”, aldus commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, “zal bijdragen tot de vergroening van de zeer energie-intensieve staalsector, in overeenstemming met het streven van de EU naar een nettonuleconomie.” Door de nieuwe installatie zal naar verwachting de verspreiding van 50 miljoen ton koolstofdioxide voorkomen worden. De installatie zou in 2026 in gebruik moeten worden genomen.

Vakbonden voeren actie voor toekomst van Advanced Power Solutions

ABVV-Metaal en ACV Metea voerden actie aan de poorten van Advanced Power Solutions in Tessenderlo, het vroegere Panasonic. Advanced Power Solutions werd in 2021 overgenomen door de internationale investeringsgroep Aurelius Group. Na de overname werd onmiddellijk een herstructureringsplan op tafel gelegd. In 2022 werd een sociaal akkoord hierover afgesloten met onder andere de afvloeiing van 70 mensen.

“Maar gaat nu van kwaad naar erger”, aldus ABVV-Metaal secretaris Tom Grosemans. “Er is steeds minder werk, de weekend- en avondploegen worden stilaan afgebouwd. Op donderdag en vrijdag wordt er niet gewerkt en wordt er economische werkloosheid ingeroepen. We hebben vorige week nog een bijzondere ondernemingsraad aangevraagd, maar de Europese CEO is niet komen opdagen. We hebben het moeten stellen met een beeldschermvergadering met de COO, maar die kon op al onze vragen ook niet antwoorden. We moeten overleggen met mensen die geen mandaat hebben om te beslissen.”

De vakbonden vinden het ook een slecht teken dat er systematisch voorraden uit het bedrijf worden gesleept. De vakbonden vrezen daarom voor de toekomst van het bedrijf.

Akkoord bij Nedcar over sociaal plan

Vakbonden en directie bij Nedcar hebben dinsdag een akkoord gesloten over een nieuw sociaal plan. Het akkoord wordt morgen voorgelegd aan de werknemers. Er werd overeengekomen dat de ontslagvergoeding voor werknemers over de eerste vijftien jaar, normaal een derde maandsalaris per dienstjaar, wordt vermenigvuldigd met 1,9. Voor werknemers die langer dan vijftien jaar bij Nedcar werken, bedraagt die factor 2,7. Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt over het helpen zoeken naar nieuw werk voor de ontslagen werknemers. Om de productieachterstand bij Nedcar in te halen –een 6.000 wagens- zal de volgende maanden worden overgewerkt.

Punch neemt Italiaanse producent in elektrificatie van voertuigen over

Punch Group neemt een Italiaanse producent en ontwikkelaar van elektrificatietechnologie voor voertuigen over. De Italiaanse tak van de Duitse multinational Vitesco Technologies heeft twee vestigingen in Toscane en een verkoopkantoor in Turijn. Punch kocht in 2020 in Turijn al een onderzoekscentrum van de Amerikaanse autobouwer General Motors. Daar wordt gewerkt aan de transitie van dieselmotoren naar waterstof.

VDL Nedcar schrapt 1.800 jobs

VDl Nedcar schakelt vanaf 1 november over naar een één ploegendienst. Daardoor staan 1.800 banen op de helling (1000 vaste medewerkers en ruim 800 uitzendkrachten). Het gaat zowel om productiemedewerkers als om ondersteunend personeel. Het massaontslag, bijna de helft van het personeelsbestand, dreigt nog groter uit te vallen, want de VLD Nedcar sluit niet uit dat in maart 2024 nog meer banen verdwijnen. Dan eindigt een contract dat het bedrijf heeft met BMW voor de productie van MINI's. De directie heeft gisteren officieel die intenties bekendgemaakt aan de ondernemingsraad. In de auto­fabriek zijn ook 700 Belgen aan de slag.

De zeer ongelukkige aankondiging na verschillende stakingsdagen doet de vakbonden het ergste vrezen voor de productie de komende dagen en weken. Komende maandag en wellicht volgende week vrijdag zijn alweer stakingen gepland.