Valentijn is daar: wat zijn eigenlijk de regels rondom liefde op de werkvloer?
Te midden van het geluid van machines en het harde werk van de dagelijkse routine, kunnen ook vonken van liefde ontstaan. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels voor romantiek op de werkvloer?
In tegenstelling tot ongewenst seksueel gedrag, bestaan er geen specifieke regels voor relaties op de werkvloer. De werkgever mag zich in principe niet mengen in het liefdesleven van werknemers, omdat hij het recht op privacy van de werknemer moet respecteren, zoals vastgelegd in artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.
Hoewel de werkgever werknemers niet kan verbieden om relaties aan te gaan met collega's of verplichten om deze relaties te melden, heeft hij wel de bevoegdheid om zich bezig te houden met het gedrag van werknemers op de werkvloer, zolang dit gedrag de werking van de onderneming beïnvloedt. De werkgever kan de werknemer ook niet ontslaan alleen omdat hij een relatie heeft met een collega. De werkgever mag zich wel inlaten met het gedrag van werknemers op de werkvloer, voor zover dit gedrag een invloed kan hebben op de werking van de onderneming of aanleiding zou kunnen geven tot ongewenst (seksueel) gedrag of een andere vorm van psychosociale belasting (ten aanzien van werknemers). Zo zouden het niet meer naar behoren uitvoeren van het werk, favoritisme of amoureuze uitspattingen natuurlijk wel tot sancties kunnen leiden.
Let ook steeds op een eventuele gedragscode die geldt op het werk. Sommige werkgevers hebben dit uitgewerkt in het arbeidsreglement. Ook voor de personeels- of vakbondsafgevaardigden kan er hier een rol zijn weggelegd in het uitwerken van zo'n gedragscode.
Check ook zeker ons e-book 'Seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk. Hoe ga je ermee om?'