Vakbonden voeren actie voor een sterke en duurzame staalindustrie
Donderdag 21 maart was het Europese Actiedag voor de staalsector. Werknemers en vakbonden in heel Europa eisten maatregelen voor een sterke, duurzame en toekomstgerichte staalindustrie. Ook de ABVV-Metaal delegatie van ArcelorMittal Gent tekende present.
Waarom een actiedag?
Op dit moment zijn er 300.000 staalarbeiders in de EU, maar de sector kampt met talrijke problemen en uitdagingen – zoals dure energieprijzen en oneerlijke concurrentie uit het buitenland. Verschillende staalfabrieken zijn tijdelijk gesloten en tienduizenden werknemers zijn tijdelijk werkloos. Er heerst dus een grote bezorgdheid over de toekomst van de staalindustrie in Europa. Er wordt zelfs gevreesd dat – zonder maatregelen – de helft van de Europese productiecapaciteit verloren kan gaan.
Daarnaast brengt de vergroening van de staalproductie ook een fors prijskaartje met zich mee. Op zich is het verduurzamen van de staalproductie een goede zaak, want op lange termijn gaan we daar de vruchten van plukken. Maar op korte termijn zorgt het voor oneerlijke concurrentie vanuit landen en regio’s die minder klimaatinspanningen leveren. Het komt er dus op aan om de Europese markt te beschermen tegen goedkope en vervuilende import.
Tot slot is er ook een subsidierace bezig, niet alleen tussen de VS, China en de EU maar ook binnen Europa zelf. Individuele lidstaten worden tegen elkaar uitgespeeld door grote internationale staalbedrijven. Zij wachten rustig af en kijken wie de grootste zak geld op tafel legt om te bepalen waar grote klimaatinvesteringen komen. De werknemers op ArcelorMittal Gent kunnen ervan meespreken. Die investeringen – die oplopen tot in de miljarden – zijn zeer belangrijk. Ze verankeren staalbedrijven in een bepaald land, garanderen de productie van groener staal en zorgen voor heel wat tewerkstelling.
Onze voorstellen
Tijdens de Europese actiedag voor staal trokken vakbondsmensen van ArcelorMittal naar het monument ‘Het eerste staal in Vlaanderen’ aan het begin van de Kennedybaan. Daar werd een spandoek onthuld met de niet mis te verstane boodschap ‘Het laatste staal?’. Na dit symbolisch moment werd een delegatie ontvangen op het Gentse Stadhuis door schepen Sofie Bracke, waar onze voorstellen voor een robuuste en duurzame staalindustrie overhandigde en toegelicht werden.
Onze speerpunten zijn de volgende:
• Een nieuw Europees Staalactieplan, voor groener staal gemaakt in Europa, om een toekomst te garanderen voor Europees staal en zijn arbeiders.
• Gelijke internationale concurrentievoorwaarden en het beëindigen van oneerlijke handelspraktijken.
• Een betaalbare en veilige energievoorziening voor de industrie.
• Hoogwaardige industriële banen.
• Staalbedrijven die hun werknemers en de gemeenschappen waarvan ze afhankelijk zijn respecteren.
Schepen Bracke deelde duidelijk onze bezorgdheden en sprak de volledige steun en medewerking uit van het stadsbestuur om de tewerkstelling en de vergroening veilig te stellen. Ze haalde terecht aan dat wij over heel wat troeven beschikken, zoals de nabijheid van de haven, een goed functionerend wegennet, een universiteit die hooggeschoold personeel aflevert en bovenal arbeiders die trots zijn op hun werk en bulken van ervaring.
Wordt vervolgd …
Pamflet lezen?Klik hier.