Je kunt als jobstudent werken indien je studeert, oud genoeg bent en niet werkt wanneer je op school geacht wordt te zijn. Het begrip ‘student’ is niet echt wettelijk omschreven. Je kunt beginnen te werken vanaf 15 jaar als je de eerste twee jaren van het secundair hebt gevolgd. Anders moet je minstens 16 zijn.
Algemeen volstaat het om een erkende studierichting te volgen in het middelbaar of hoger onderwijs en dat als hoofdactiviteit te hebben. Ook als je je diploma behaalt via de Centrale Examencommissie kun je als jobstudent aan de slag. Avondschool volgen daarentegen of onderwijs met beperkt leerplan (bijvoorbeeld een taalopleiding) volstaan niet.
Alternerend leren en werken of deeltijds onderwijs combineren met een studentenjob kan worden aanvaard indien je geen sociale uitkering krijgt. Je kunt dan enkel werken op momenten waarop je niet op school moet zijn of de praktische opleiding volgt. Je moet de studentenjob ook uitvoeren bij een andere werkgever dan daar waar je werkt in het kader van je opleiding.
Indien je afstudeert in juni, mag je nog tot eind september werken als jobstudent. Dat kan normaal niet bij jouw toekomstige werkgever tenzij de nieuwe jobinhoud wezenlijk verschilt van je studentenjob.
Bovendien kun je nooit als jobstudent meer dan een jaar onafgebroken bij dezelfde werkgever werken.
Meer weten? Neem hieronder een kijkje bij de veelvoorkomende vragen over studentenarbeid.