Militant zone

Welkom in de militantenzone, waar je als militant een heleboel extra informatie terugvindt.

 

Sectorale Info

Metaalhandel (PSC 149.4)

Deze sector omvat een heel diverse groep van bedrijven, gaande van de groot- en kleinhandel in bijvoorbeeld fietsen, landbouwmateriaal, elektronische kantoormachines, ... tot kroonluchters, sanitair, centrale verwarming, verkoopautomaten, ...

Lees meer...

Koetswerk (PSC 149.2)

Het koetswerk van motorvoertuigen spuiten en herstellen, alsook het koetswerk ombouwen en construeren. Bedrijven met deze kernactiviteiten vallen onder PSC 149.2.

Lees meer...

Elektriciens (PSC 149.1)

Alle 'elektrisch geladen' toepassingen vallen onder PSC 149.1. Dat zijn bedrijven die elektrische en elektronische montage- en installatiewerken uitvoeren. Het gaat dan over verlichting, drijfkracht, verwarming, telefonie, zwakstroom, ... Ook de groothandel (en de import en export) of kleinhandel in elektrische en elektronische toestellen valt hieronder. En hier stopt het niet. Denk ook aan radio- en teledistributie, geluids-, beeld-, signalisatie-, alarm- en belichtingsinstallaties. 

Lees meer...

Garagebedrijven (PC 112)

Het garagebedrijf is een ruim te nemen begrip. Zoals te verwachten, dekt het de gewone garages die zich bezighouden met de inkoop, de verkoop, de reparatie en het onderhoud van motorvoertuigen. Daarnaast is het begrip ook van toepassing op carwashes, bandenspeciaalzaken, exploitatie van parkings, ...

Lees meer...

Non-ferrometalen (PC 105)

Na hun ontginning worden non-ferrometalen verwerkt tot half-afgewerkte producten, zoals koperdraad en zinkrollen. Een non-ferrometaal is een metaal dat geen ijzer bevat of waarin de legeringen ijzer niet als hoofdbestanddeel hebben. Voorbeelden zijn koper, lood, aluminium, zink, brons en messing. 

Lees meer...

Luchtvaart (PSC 315.1 en 315.2)

 

Alle luchtvaartmaatschappijen maken deel uit van het PSC 315.2. Daarbij horen ook hun filialen waarvan de luchtvaartmaatschappij hoofdaandeelhouder is.

De ondernemingen die instaan voor het technisch onderhoud, bijstand en opleiding in luchtvaartsector behoren tot het PSC 315.1.

Lees meer...

IJzer- en staalnijverheid (PC 104)

Zowel ijzererts als schroot worden verwerkt tot ruwijzer en staal. In staalfabrieken maken we dat ruwijzer en staal klaar voor verder gebruik in de industrie via technieken eigen aan de staalbewerking (warmwalsen, koudwalsen,...). Dat leidt tot halffabricaten zoals staven, platen, draad en balken die van belang zijn voor grote sectoren, zoals de bouw en de auto-industrie. Niet alle staal is hetzelfde, naargelang de uiteindelijke toepassingen is er gecoat staal, roestvrij staal en inox. 

Lees meer...

Montage en kraanverhuur (PSC 111.3)

Stellingen monteren bij nieuwbouw en renovatie, het pijpennetwerk van een chemische fabriek uitbouwen, ...: montagewerk vormt de rode draad in het PC 111.3. Vaak worden de stukken in het atelier voorbereid en vervolgens op de werf gemonteerd. Daarnaast omvat de sector ook de bedrijven met het verhuur van mobiele kranen als hoofdactiviteit. 

Lees meer...

Metaal-, machine- en elektrische bouw (PSC 111.1&2)

De talrijke bedrijven uit het PC 111.1&2 bewerken metaal op industriële schaal. Ook verwerken ze metaal tot (half)afgewerkte producten, zoals raamprofielen, auto's en hun onderdelen, ... Daartoe gebruiken ze technieken (o.m. lassen, frezen, ponsen, ...) die eigen zijn aan de metaalbewerking. Technologie speelt in deze bedrijven ook een steeds belangrijkere rol. 

Lees meer...

Metaalrecuperatie (PSC 142.1)

De levenscyclus van de grondstoffen die we gebruiken stopt best niet bij het stadium van afvalstof. Het zijn de recuperatie- en recyclagebedrijven die ons metaalafval een tweede leven garanderen. 

Lees meer...

Edele metalen (PSC 149.3)

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vindt het PSC Edele metalen vele toepassingen buiten de juweliersbranche. De sector waar platina, palladium, rodium, zilver en goud het meest worden verwerkt, is de sector van de elektronica. 

Lees meer...