NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Er komt een nieuwe reorganisatie bij Signify. 174 arbeidsplaatsen van de 430 verdwijnen tegen het einde van het jaar. In Turnhout draait alles nog om conventionele verlichting. Er worden gasontladingslampen gemaakt die straten, winkels, stadions en theaters in het licht zetten. De markt voor conventionele lampen zal naar verwachting de komende jaren blijven dalen.

Voor Signify is led veruit het belangrijkst, maar omdat er op de conventionele verlichting nog steeds aantrekkelijke marges zitten, wil Signify die melkkoe dan ook zo lang mogelijk in leven houden.

De zoveelste herstructurering komt niet onverwacht voor vakbonden en personeel. “Maar waar ze vroeger de traditie hadden om dertig mensen te ontslaan om de zoveel maanden, hebben ze nu de vlucht vooruit gepakt en aangekondigd dat er tegen eind 2024 in totaal 174 jobs zullen verdwijnen”, aldus Hans Vaneerdewegh, secretaris ABVV-Metaal. “De ontslagrondes zijn eigenlijk in 2012 begonnen. Sinds dat moment wisten we dat het een stapsgewijze afbouw zou zijn.”

De voorbije jaren kon het personeel bij een herstructurering rekenen op een sociaal plan dat iedere twee jaar vernieuwd werd. Eind december 2022 weigerde de directie dit te doen. “Dat was een teken aan de wand. We zijn dan onderhandeling gestart voor een nieuw sociaal plan. Dat nieuwe plan werd begin januari ter stemming aan het personeel voorgelegd en goedgekeurd. In eerste instantie zal vrijwillig vertrek worden opengesteld. Ik vermoed dat er heel wat werknemers daarop zullen ingaan. Omdat iedereen beseft dat het hier een eindig verhaal is.”