NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Klaar voor de toekomst! In februari 2023 werden vijf nieuwe bedrijven bekroond als ‘Fabriek van de Toekomst’. Deze titel is voorbehouden voor bedrijven die sterk inzetten op digitalisering, duurzaamheid en toekomstgericht ondernemen. 
  • De prijs wordt uitgereikt door enkele werkgeversfederaties, zoals Agoria (metaal- en technologische industrie) en Essenscia (chemie). Ze is geldig voor drie jaar en kan telkens verlengd worden na een positieve evaluatie.
Feiten. De vijf nieuwe fabrieken van de toekomst zijn VCST, Altachem, Sanofi, Barry Callebaut en Pomuni Frozen. De eerste twee zijn metaalbedrijven: VCST maakt auto-onderdelen, Altachem produceert hogedrukventielen en –pistolen. 
  • VCST kreeg de prijs omwille van haar 'sterk doorgedreven digitalisering en grote investeringen in onderzoek en ontwikkeling'.
  • Altachem blinkt dan weer uit in 'smart manufacturing, logistieke automatisatie en digitale aansturing'.
Klaar voor de toekomst? Toch is het niet al goud wat blinkt. VCST maakte recent immers bekend dat ze tegen eind volgend jaar 80 mensen willen ontslaan.
  • De reden voor de inkrimping is de dalende vraag naar onderdelen voor wagens met een verbrandingsmotor (en de stijgende vraag naar elektrische wagens).
  • Toch had het volgens secretaris Raf Dal Cero niet zover hoeven te komen: “Als vakbond zeggen we al jaren dat het bedrijf een plan nodig heeft om klaar te zijn voor de switch naar elektrische wagens. Maar die vernieuwing is er nooit gekomen. Daar zijn de werknemers vandaag de dupe van.”
Vanuit die optiek is het vreemd dat een bedrijf zoals VCST bekroond wordt tot ‘Fabriek van de Toekomst’. Nog in de woorden van Raf: “Voor mij is het een raadsel waarom VCST die award gewonnen heeft. Van een toekomstgerichte visie is helemaal geen sprake. Ze hebben de trein volledig gemist.”