NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Vandaag raakt bekend in de media dat tot 300.000 arbeiders het met minder vakantie(geld) gaan moeten stellen dit jaar. Reden hiervoor is dat sinds begin 2022 de dagen tijdelijke werkloosheid omwille van de coronacrisis niet meer zijn gelijkgesteld.

De dagen tijdelijke werkloosheid omwille van economische oorzaken voor de energie-intensieve bedrijven daarentegen zijn dan wel weer gelijkgesteld voor de opbouw van vakantierechten.

De dieperliggende reden is natuurlijk het acute gebrek aan middelen bij de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV). Minister van Werk Dermagne (PS) probeerde hiervoor in oktober nog middelen in de begroting vrij te maken, maar ving bot bij zijn coalitiepartners.

Ook het ABVV formuleerde reeds een aantal voorstellen om aan deze situatie te verhelpen. Ortwin Magnus, ondervoorzitter ABVV-Metaal, roept de werkgevers op om hun verantwoordelijkheid te nemen in de financiering van de RJV, want "voor veel mensen die het moeilijk hebben gehad de afgelopen periode is dit niet meer of minder dan een slag in het gelaat".