NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De inval van de sociale inspectie op de werven bij Proximus deed bij velen de wenkbrauwen fronsen, maar niet bij ons. ABVV-Metaal klaagt deze wanpraktijken al jaren aan. Dat gaat van inbreuken op de arbeidswetgeving tot illegale tewerkstelling toe, maar ook het kluwen aan onderaannemingen die sociale dumping mogelijk maken. Het feit dat de interne controles door Proximus zelf (tot 90 per maand) geen problemen aangetoond hebben, bewijst dat het wordt aangemoedigd om de kop in het zand te steken.

Nochtans gaat het over meer dan glasvezelbekabeling. Ook de installatie van de slimme meters gaat gebukt onder een enorme tijdsdruk en een gebrek aan vakkundige krachten. Er is heel wat voortgevloeid uit ons Toekomstplan - dat we samen met de sociale partners binnen de schoot van Volta opstelden in 2015 en waarbij we ook de overheden opriepen om constructief mee te denken en doortastend op te treden. Zo is er sinds 2016 een 'Plan voor eerlijke concurrentie' dat de wantoestanden binnen de sector aan de kaak stelt en een alternatief voorstelt. We volgen dit jaarlijks op door middel van concrete aanbevelingen en checklists en sturen bij waar nodig.

We zijn dan ook blij dat dit vandaag tot resultaat leidt en gaan verder op het ingeslagen pad. De situatie waarin onze mensen moeten werken, is voor ons het enige wat telt. Zonder eerlijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen gaat onze sector immers naar de haaien.