NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

We gaan allemaal op pensioen. Vroeg of (té) laat. Met grondige tegenzin of iets waar we reikhalzend naar uitkijken. Maar het is iets wat ons allemaal overkomt.

Drie dingen zijn voor ons zeer duidelijk:

We willen op een fatsoenlijke manier op pensioen kunnen gaan.
Dat betekent dat we een job willen hebben die tot het einde werkbaar is. Werknemers moeten op oudere leeftijd de kans krijgen op aangepast werk en in het bijzonder op een overstap naar lichter en minder belastend werk, zonder inkomensverlies. Er is nood aan betere verlofstelsels. Landingsbanen en tijdskrediet moeten eenvoudiger en breder toegankelijk worden. Er moeten aangepaste verlofregelingen komen voor oudere werknemers, zoals die ook bestaan in de social-profit. SWT moet verbeterd worden zodat het regime weer voldoende bescherming biedt aan oudere werknemers die ontslagen worden. En er moet een valorisatie komen voor zwaar werk en lange loopbanen.
We willen op tijd op pensioen kunnen gaan.
In tegenstelling tot wat men beweert, leven mensen immers niet langer. De levensverwachting is wel gestegen. Dat komt omdat we dankzij onze gezondheidszorg, onze sociale zekerheid, onze strijd, dat we met z’n allen langer leven (en hopelijk gezonder, maar dat is al minder evident). Daarom moet de pensioenleeftijd terug op 65. En ook weer in tegenstelling tot wat men beweert, is dat ook perfect betaalbaar. Het is een kwestie van politieke keuzes. Een belangrijke eerste stap is alvast om, zoals minister Lalieux voorstelt, na een loopbaan van 42 jaar vervroegd op pensioen te kunnen gaan.
Een waardig inkomen als je op pensioen bent.

Daarom willen we een gewaarborgd minimumpensioen van 1.500 euro netto voor iedereen met een loopbaan van minstens 42 jaar.

Over de uitvoering, over de berekening, over hoe of wat kunnen we discussiëren. Maar dat is waar ABVV-Metaal en BTB voor gaan. Want voor ons is één ding duidelijk: het is nooit te vroeg om voor een waardig en menselijk pensioen te vechten. Want vechten voor een waardig pensioen is opkomen voor waardig werk, voor respect voor de werknemers.


Specifieke vragen over het pensioen? Lees hier meer.

 

CAMPAGNEMATERIAAL DOWNLOADEN?

Affiche Mensioen NL Campagne Menselijk pensioen/Mensioen - affiche (PDF/JPG).

Affiche minimum wit Affiche minimumpensioen (PDF/JPG).