Metal cast

Reis mee door de geschiedenis van de sociale beweging.

 
Y18 1520 ABVV Metaal podcast visual 022

MetalCast : 
Reis mee door de geschiedenis van de sociale beweging

Duik in de ingrijpendste gebeurtenissen uit de vakbondsgeschiedenis, schuif aan tafel bij prominente syndicale figuren en reflecteer met ons over de toekomst van de sociale rechtvaardigheid.

Je kan deze luisterreeks van ABVV-Metaal wanneer en waar je het wil via podcasting beluisteren. De podcast is gratis te downloaden of te streamen vanop deze webpagina, via Castbox, Spotify of in de iTunes Store. Eens een aflevering gedownload, kan je deze ook offline beluisteren.

Veel luisterplezier!.

MetalCast - Aflevering 7

27 februari 1997 staat in het geheugen gegrift van de duizenden oud-werknemers van de voormalige Renault-fabriek in Vilvoorde. Die dag kondigde de topmanager van het Franse autobedrijf aan dat de Belgische fabriek onverbiddelijk zou sluiten. Dat was het begin van een verbeten sociale strijd die tot de zomermaanden van 1997 zou duren. Hoe reageerden de werknemers op het nieuws van de sluiting? En hoe was het om maandenlang te schipperen tussen hoop en wanhoop? Ga mee terug in de tijd en beleef de strijd van de Renault-arbeiders vanaf de eerste rij.

Lees meer...

MetalCast - Aflevering 3

De woelige geschiedenis van de Boelwerf, deel 1: van de hoogdagen tot de crisis in de jaren 80

Op 30 november 1994 sloot de Boelwerf in Temse definitief haar deuren. Daarmee kwam er een einde aan 165 jaar scheepsbouwnijverheid in de gemeente. We duiken in de woelige geschiedenis van het bedrijf met Patrick Mertens. Hij startte zijn carrière op de Boelwerf tijdens de hoogdagen van het strijdsyndicalisme en beleefde de sociale spanningen vanaf de eerste rij.

Lees meer...

MetalCast - Aflevering 6

Arbeidsduurvermindering als historische eis van de vakbond

Onrealistisch! Onbetaalbaar! Onmogelijk!, roepen de werkgevers als de vakbond de eis tot arbeidsduurvermindering op tafel legt. Toch dringt de kortere werkweek zich langzaam maar zeker op. Want velen krijgen werk en gezin niet meer gerund. En steeds meer mensen bezwijken onder de stress. Door de kortere werkweek in te voeren met behoud van loon krijgen werknemers weer de ademruimte om gezond te leven. In deze podcast van ABVV-Metaal krijg je een overzicht van de mijlpalen in de geschiedenis van de arbeidsduurverkorting. Je ontdekt de impact van de arbeidstijd op gezondheid en werkverdeling. En je hoort de getuigenis van vrouwenorganisatie Femma die voor 1 jaar de 30-urenweek invoert.

Lees meer...

MetalCast - Aflevering 2

Terugblikken met Rudy De Leeuw op 40 jaar sociale strijd

Op 30 mei 2018 nam Rudy De Leeuw als voorzitter afscheid van het ABVV. We blikken met hem terug op zijn carrière en voorzitterschap. En we laten de mensen aan het woord die nauw met hem samenwerkten. Herbeleef de hoogtepunten en kantelmomenten in zijn carrière en laat je inspireren voor een nieuwe generatie sociale strijd.

Lees meer...

MetalCast - Aflevering 5

1 mei: dag van feest én strijd voor de arbeid

Op 14 juli 1889, 130 jaar geleden, geleden kwam in Parijs een internationaal gezelschap van socialistische politici en vakbondsmilitanten bijeen om de krachten te bundelen. De internationale Dag van de Arbeid was hun eerste wapenfeit: sinds 1 mei 1890 komen arbeiders jaarlijks bijeen om hun werk te vieren en hun rechten op te eisen. Herbeleef de strijd van 1 mei en ontdek de geschiedenis van het Feest van de Arbeid.

Lees meer...

MetalCast - Aflevering 1

Het einde van de toekomst: over de sluiting van Philips Hasselt

Op 3 december 2002 davert Hasselt op zijn grondvesten. De directie van Philips kondigt de sluiting van de fabriek aan, die eerst naar Polen en Hongarije en later naar Oekraïne verhuist. De verslagenheid bij de Philippiens is groot. 1336 werknemers staan op straat, of worden overgeplaatst of overgenomen. Herbeleef de val door de ogen van de directe betrokkenen met deze podcast van ABVV-Metaal.

Lees meer...

MetalCast - Aflevering 4

De woelige geschiedenis van de Boelwerf, deel 2: van de ontslagronde in 1986 tot het definitieve einde in 1994

In dit tweede deel over de geschiedenis van de Boelwerf staan de nadagen van de scheepswerf in Temse centraal. Met man en macht proberen vakbond en management het tij te keren in de jaren 80. En hoewel innovaties zoals het Yatzy-boorplatform en de ferry Prins Filip veelbelovend lijken, is de ondergang van de werf onafwendbaar. Het bedrijf gaat een eerste keer failliet in 1992, maar de arbeiders geven de strijd niet op.

Lees meer...