STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

“We hebben overal goede oplossingen kunnen vinden.”

Op batterijfabriek Duracell wordt al sinds begin april in een volledige bezetting gewerkt. Hoe het bedrijf dat klaarspeelde, vragen we aan HOOFDAFGEVAARDIGDE GERRY HENDRICKX: “De laatste week van maart werd de productie volledig stilgelegd. Tijdens die week hebben directie en vakbonden een crisisoverleg-team opgericht om te bekijken welke maatregelen nodig zijn om op een verantwoorde manier te kunnen werken. Samen hebben we een volledig veiligheidsprogramma uitgeschreven en geïmplementeerd.”

Vanaf 30 maart zijn we dan terug aan de slag gegaan, vertelt Gerry: “De eerste twee dagen was het nog wat zoeken, maar vanaf de derde dag kon er terug aan 100 % geproduceerd worden. In bepaalde afdelingen was het soms wat moeilijker, bijvoorbeeld om de nodige afstand te bewaren. Maar overal hebben we goede oplossingen kunnen vinden. Op plaatsen met veel lawaai werden bijvoorbeeld headsets voorzien, waardoor de werknemers draadloos en vanop afstand met elkaar kunnen communiceren. Ze moesten dus niet meer dicht bij elkaar gaan staan om te verstaan wat er gezegd werd.”

De delegees van ABVV-Metaal doen ook elke dag hun rondgang doorheen het bedrijf om te luisteren of er nog bepaalde problemen zijn: “Op die manier kunnen we snel bijsturen als het nodig is. De directie houdt ook rekening met onze opmerkingen en volgt onze adviezen. De grote uitdaging vandaag is dat veel werknemers in moeilijkheden komen wat de opvang van de kinderen betreft, zeker nu ook de partners terug aan de slag moeten. We krijgen momenteel veel vragen over het corona-ouderschapsverlof.”

Op economisch vlak, tot slot, doet Duracell het vrij goed: “Ook in tijden van crisis hebben mensen batterijen nodig. Misschien zelf nog iets meer dan anders, want veel werknemers waren of zijn thuis met hun kinderen. En dan gebruik je bepaalde toestellen waar batterijen in zitten – ik denk aan speelgoed – waarschijnlijk nog vaker dan in normale tijden.”