STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

“De grote uitdaging blijft het respecteren van de social distance.”

Busbouwer VDL in Roeselare werkt al een hele tijd in een sterk verminderde bezetting. Ongeveer de helft van de arbeiders is vandaag aan de slag. Normaal gaat vanaf 11 mei iedereen terug aan het werk. HOOFDDELEGEE TOM DEBAERE schetst de situatie: “Sinds 20 april zijn we aan het proefdraaien met de helft van het personeel. Er zijn veel maatregelen uitgewerkt om op een veilige manier te kunnen werken. De grote uitdaging blijft evenwel het respecteren van de social distance. Bij ons is er veel handenarbeid, waarbij meerdere mensen samen dingen moeten ineensteken. In de bussen zelf zijn er tot wel negen arbeiders tegelijkertijd aan de slag. Er is een systeem uitgewerkt waardoor er nu veel minder mensen in de bussen werken. Het gevolg is wel dat het langer duurt om zo’n bus af te werken.”

Tom wijst erop dat – ondanks alle maatregelen – het niet altijd eenvoudig is voor de arbeiders om de maatregelen te respecteren: “Er zijn bepaalde gewoontes die moeilijk af te leren zijn. Soms willen mensen dingen doen op een manier waarop ze het gewoon zijn om te doen. Dat zit er ingebakken. Het is dus belangrijk om voortdurend te sensibiliseren. We zitten elke week samen met de directie. Er wordt volop overlegd, geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.”

Vorig jaar presteerde VDL economisch heel sterk, maar dit jaar is het uiteraard een ander verhaal: “Er wordt veel minder geproduceerd, en dat laat zich voelen in de cijfers. Ook onze verhuizing loopt vertraging op. Normaal gingen we in 2022 of 2023 naar een nieuwe fabriek een eindje verderop. Die fabriek moet nog gebouwd worden, maar voorlopig ligt alles stil.”

Voor de werknemers begint de situatie eveneens door te wegen: “Elke twee weken wordt er één week gestempeld in een beurtsysteem. Financieel is dat een zware dobber. Als de partner nog werkt, valt het al bij al nog mee. Maar er werken hier ook koppels, voor hen in het bijzonder is het momenteel zeer moeilijk.”