STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

“Veel mensen zitten op hun tandvlees.”

Ook aan RONNY LOUBRIS – SECRETARIS IN ZUID OOST-VLAANDEREN– vragen we een stand van zaken in de bedrijven die hij opvolgt: “In het begin van de crisis zijn de meeste bedrijven – al dan niet volledig – dicht gegaan. Maar ze hebben ook al vrij snel de activiteiten terug hervat, zij het aan een sterk verminderde bezetting. Vandaag is dat nog steeds zo. Veel bedrijven werken aan 60-70 % en de werknemers zijn tijdelijk werkloos in een beurtsysteem. Er zijn ook enkele bedrijven waar nog altijd helemaal niet gewerkt wordt, zoals Samsonite.”

Bepaalde bedrijven hebben de corona-crisis trouwens zeer goed aangepakt, vertelt Ronny: “ST Engineering iDirect – het vroegere Newtec – is zo’n voorbeeld. Zij zijn de ganse tijd blijven doorwerken, want ze maken onderdelen voor de farmaceutische industrie en zijn dus een essentieel bedrijf. Het gebruik van mondmaskers werd er van meet af aan verplicht en er was overal alcoholgel beschikbaar.”

De versoepeling van de lockdown sinds maandag 4 mei, brengt heel wat vragen en bezorgdheden met zich mee: “Natuurlijk is er nog veel ongerustheid, vooral in die bedrijven waar de social distance niet kan gegarandeerd worden. Onze delegees doen daar uiteraard het nodige om ervoor te zorgen dat er zo veilig mogelijk kan gewerkt worden. Ook in bedrijven met servicetechniekers zijn er vaak problemen. Zij moeten de baan op naar klanten en de situatie bij klanten heb je niet in de hand. Voor hen was er even tijdelijke werkloosheid, maar sinds 4 mei moet er weer gewerkt worden.”

Onze secretaris is ook tevreden over het sociaal overleg in de ondernemingen: “Dat verloopt meestal goed en constructief. Op diverse plaatsen is er momenteel nog volop overleg bezig om op een veilige manier terug te kunnen opstarten. Onze delegees spelen hun rol en waken erover dat het nodige gedaan wordt om de veiligheid te respecteren.”

Tot slot wijst Ronny nog op de financiële moeilijkheden die het gevolg zijn van tijdelijke werkloosheid: “Ik krijg regelmatig telefoontjes van mensen die verschieten dat hun uitkering zo laag is. Er zijn nu ook werknemers die een voorschot vragen op hun vakantiegeld om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Veel mensen zitten echt op hun tandvlees.”