STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

“De economische terugval zal groot zijn.”

JOHNNY FRANS IS VAKBONDSSECRETARIS IN LIMBURG. We vragen hem naar de toestand in de bedrijven die hij opvolgt: “De situatie is natuurlijk verschillend van bedrijf tot bedrijf. In enkele garagebedrijven – die op maandag 4 mei terug zijn opengegaan – zijn ons al bepaalde problemen gesignaleerd. Er zijn bijvoorbeeld auto’s van klanten die binnenkomen en die niet ontsmet worden. Dat is nochtans voorzien in het sectorale protocol voor de garagesector. Ook wat de sanitaire voorzieningen betreft – de toiletten en zo – hoor ik dat de regels niet altijd gerespecteerd worden. We volgen dat uiteraard van dichtbij op en onze delegees waken erover dat de werkgever zijn verantwoordelijk neemt.”

Johnny wordt ook al geconfronteerd met de negatieve economische impact van corona: “Bij radiatoren-bedrijf Jaga zijn er onlangs negen afdankingen geweest. Het bedrijf zit in moeilijke financiële papieren door de crisis. Momenteel is het trouwens ook een stuk goedkoper om arbeiders te ontslaan, want de opzegtermijn loopt gewoon door tijdens de corona-werkloosheid.*”

De meeste bedrijven draaien ook nog altijd maar op halve capaciteit, of aan 60-70 %. Bovendien zijn er heel wat problemen met de toeleveranciers: “Ik ken bedrijven die vandaag drie keer zoveel moeten betalen dan normaal om hun onderdelen hier te krijgen, bijvoorbeeld vanuit China. Dat komt omdat de transportkosten – via vliegtuig – zo duur zijn geworden. Grote bedrijven kunnen dat misschien nog doorrekenen aan hun klanten, maar voor de kleine KMO’s wordt dat een groot probleem. Die kleine bedrijven zijn trouwens wel toeleverancier voor de grote bedrijven, dus uiteindelijk zal iedereen in de klappen delen. De economische terugval zal groot zijn. Vanaf juni zullen die negatieve gevolgen nog duidelijker worden.”

Onze secretaris constateert ook dat de vragen rond financiële problemen belangrijker beginnen te worden dan de vragen over gezondheid en veiligheid: “Pas op, die bezorgdheid is er nog steeds hoor. Maar ik merk toch dat financiële kant zwaarder begint door te wegen. Hoe betaal ik mijn rekeningen? Dat is momenteel voor veel mensen de prioriteit. Veel arbeiders zijn al zeven weken werkloos, dat snijdt er diep in.”

 

*Dankzij sp.a is een wet in de maak waardoor het niet meer mogelijk is om werknemers in tijdelijke werkloosheid omwille van corona goedkoper te ontslaan. De werkgever zal de volledige opzegvergoeding moeten betalen.