STA MEE OP TEGEN CORONA

Sta mee op tegen corona! Verspreid solidariteit, geen virus. 

 

"De betekenis van 1 mei blijft dezelfde als altijd: Het is het feest van solidariteit en van de arbeidersbeweging."

In normale omstandigheden viert Marc de Dag van de Arbeid altijd met de militanten van Honda: “Wij vertrekken al van ’s morgens vroeg naar de Vrijdagmarkt in Gent. We drinken daar een koffie en dan komen we samen met de militanten van Volvo om deel te nemen aan de stoet. En daarna luisteren we naar de speeches en de optredens. Het is dus een hele dag feest. Dit jaar zal het dus een viering in mineur zijn, want ik blijf uiteraard gewoon thuis.”

 

“Het solidariteitsgevoel dat nu heerst moeten we kunnen vasthouden.”

Voor Marc is de betekenis van 1 mei in essentie dezelfde als altijd: “Het is het feest van solidariteit en van de arbeidersbeweging. We maken een vuist tegen de oprukkende verrechtsing in de samenleving. Wat ik wel hoop is dat we het grote solidariteitsgevoel dat nu heerst kunnen vasthouden, dat de mensen niet vergeten wat het betekent om solidair te zijn.”

Hoe kunnen we daarvoor zorgen? “Volgens mij door veel te praten en door actief te zijn op sociale media. Vandaag wordt het debat vaak gekaapt door rechtste – soms zelf extreemrechtse – figuren. Oké, dat zijn dingen we al doen maar we moeten daar nog sterker in worden. Face-to-face contact is ook zeer belangrijk. Als delegee op de werkvloer moeten we de mensen blijven overtuigen van onze visie en ideeën. Soms is dat moeilijk en soms zakt de moed in je schoenen. Veel delegees beginnen zelfs niet meer te discussiëren omdat ze vinden dat het toch hopeloos is. Maar toch is het nodig. We moeten dat blijven doen.”