NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Directie en vakbonden van Ford Genk hebben donderdag vergaderd over de toekomst van de assemblagefabriek. De Europese Ford directie tekent momenteel de plannen uit voor de toekomst van de Europese vestigingen. Vakbonden en directie luisterden naar elkanders standpunten. Omdat de Belgische directie een aantal vragen van de vakbonden moet voorleggen aan de Europese directie, werd het overleg tot nader order stopgezet. Ten vroegste eind volgende week worden de antwoorden verwacht.

In het Ford voorstel blijft Genk de leidende fabriek voor wagens in het Mondeo-segment. Ford biedt Genk werkzekerheid tot 2014 met behoud van een productiecapaciteit op 225.000 voertuigen inclusief subassemblage, koetswerkbouw en gerelateerde activiteiten.. Daarnaast wil men ruim 7,8 miljoen euro investeren in het testcentrum van Lommel. Ford engageert zich ook om alle modellen in het CD-segment (Mondeo, S-Max, Galaxy,...) die bestemd zijn voor de Europese markt, in Genk te produceren. Ford moet wel nog beslissen of die modellen er ook zullen komen. Voor de opvolgers van de S-Max en de Galaxy is dat nog niet zeker.

Daartegenover vraagt Ford een prijs. Ford wil een besparing van 12 procent (8 procent voor de Mondeo en telkens 2 procent voor de S-Max en Galaxy) op de arbeidskost. Ford wil dat laten ingaan op het moment van de toewijzing, de vakbonden gefaseerd en bij het begin van de productie van elk model. De vragen van de vakbonden gaan over de garanties inzake werkzekerheid, de productiecapaciteit en de onduidelijkheid over vervangproducten als een van de modellen zou worden geschrapt.