Om onze welvaart in stand te houden moet de overheid dringend de
handicaps voor de industriële sector wegwerken, dat is de conclusie van een studie van Econopolis Geert Noels) en de ondernemersorganisaties VKW en Unizo. De voorbije veertig jaar is de industriële activioteit in België in een recordtempo gedaald (min 17 procent). Het verdwijnen van industrie maakt een land bijzonder kwetsbaar. Men verliest export - en dus inkomsten uit het buitenland - en wordt meer en meer afhankelijk van de binnenlandse vraag. Elke industriële job levert ook een veelvoud aan directe werkgelegenheid op. "De industrie vormt de basis van de economische piramide, de basis van de welvaart.Zonder industrie dreigt verarming", waarschuwt econoom Noels. "De crisis heeft aangetoond dat een land niet zonder industrie kan en dat dienstenjobs bijzonder kwetsbaar zijn."

Hij benadrukte dat ‘maak’bedrijven evenveel mensen aan het werk zetten als de distributie en aan bijna vier keer zoveel als de horeca. Ze zijn ook goed voor drie vierde van het onderzoek en ontwikkeling dat Belgische bedrijven doen. Geen enkele andere sector levert zulk een bijdrage aan het Belgische bruto binnenlands product(bbp) als de productiebedrijven in bijvoorbeeld de chemie-, de farma-, de informatica- en machinebouwsector. De dienstensector kan maar 66 procent van de toegevoegde waarde creëren die de industrie maakt.

Volgens Noels is er ook te veel aandacht voor 'hightech' en te weinig voor 'lowtech'. Geert Noels pleit voor een flankerend beleid van de overheid. De komende weken wordt nog een advies verwacht van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen. Ook sectororganisaties als Agoria bereiden een 'stappenplan' voor.

De campagne van ABVV-Metaal “Investeer in industrie”, gelanceerd op het Congres in 2009 had precies dezelfde boodschap (zonder daarom met alle voorstellen van Geert Noels eens te zijn).