NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Geen enkele van de potentiële overnemers voldoet aan de voorwaarden van General Motors waardoor Opel Antwerpen onherroepelijk dit jaar nog zal sluiten. Volgens GM hebben noch de Amerikaanse noch de Chinese kandidaat een geloofwaardig business-plan. Dat heeft GM meegedeeld aan de Vlaamse overheid en de vakbonden. Om 14 uur werd het personeel ingelicht. Volgens de vakbonden heeft GM nooit moeite gedaan om een overnemer te zoeken voor de Opel-fabriek in Antwerpen. De christelijke vakbond vraagt dat GM de fabriek en de gebouwen voor een symbolische frank aan Vlaanderen zou geven, zodat men op zoek kan gaan naar nieuwe industriële activiteiten. ABVV-Metaal stelt dat GM liegt als men zegt dat er geen overnemer gevonden werd.

Rudi Kennes (ABVV-Metaal): “GM heeft het aanbod van de Chinese investeerder geweigerd." Daarom wil ABVV-Metaal dat er met “beide investeerders rechtstreeks gepraat wordt”. Rudi Kennes benadrukt dat de piste van de christelijke vakbond tegelijk kan gevolged worden. "Het is niet het een of het ander. Maar we denken wel dat het noodzakelijk is dat we zelf vaststellen of deze investeerders die auto's willen komen maken, uit het proces stappen of niet."

Er is nog geen politieke reactie op het besluit van GM. Vlaams minister-president Kris Peeters wacht op de bijeenkomst om vijf uur van de speciale werkgroep rond Opel. Die werkgroep omvat naast de Vlaamse overheid ook de vakbonden en Agoria, de werkgevers van de metaal- en IT-sector.

Een sluiting van Opel Antwerpen zou natuurlijk ook grote gevolgen  hebben voor een aantal toeleveranciers. Vooral Johnson Controls in Geel is bedreigd. Dat bedrijf maakt autozetels en levert enkel aan Opel Antwerpen.