NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De Europese metaalbond klaagt aan dat Opel geen kans geeft aan de investeerder die interesse heeft in de Antwerpse fabriek van de autobouwer. "Al van bij het begin van de gesprekken heeft de directie van Opel/Vauxhall nooit een kans of enige steun gegeven aan de investeerder bij de ontwikkeling van een duurzaam businessplan. De directie aanvaardt liever dat 1.250 mensen hun job verliezen in Antwerpen en dat er 230 miljoen euro wordt verspild bij de sluiting van de fabriek."

De Chinese kandidaat-investeerder wou het personeel overnemen en tot 100.000 wagens bouwen tegen 2013 "De motoren en transmissies zouden bij
Opel worden gekocht, wat zou bijdragen tot het veiligstellen van jobs in
Bochum en Aspern.

De Europese Metaalbond eist daarom dat de gesprekken worden voortgezet met de investeerder, dat alle gevraagde informatie wordt aangeleverd en dat
er actief wordt samengewerkt aan een businessplan.

Het personeel bij de Europese vestigingen van Opel/Vauxhall zal solidair werken aan een eerlijke en lange-termijn toekomst voor hun Antwerpse collega's. In alle Europese Opel-vestigingen komen er daarom korte werkonderbrekingen, uit solidariteit met Antwerpen. De Europese vakbonden bij GM hebben afspraken gemaakt over de organisatie van informatievergaderingen in de verschillende Opel-fabrieken, waarbij telkens een uur lang het werk zal worden onderbroken. Vandaag woensdag worden er informatievergaderingen met een tijdelijke staking van de productie georganiseerd in de vier Engelse fabrieken van Opel/Vauxhall. Volgende week woensdag is het de beurt aan verschillende fabrieken in Duitsland en de daaropvolgende donderdag volgt Oostenrijk. Op andere dagen zijn gelijkaardige acties gepland in enkele andere Duitse fabrieken en ook nog in Spanje, Hongarije, Polen en Italië.

De vakbonden organiseren de acties gespreid om de aandacht gaande te houden en 'hopelijk' de geplande beursgang voor GM te verstoren. 'Onze Europese collega's zijn solidair, want zij weten dat ze morgen ook aan de beurt kunnen zijn', legt Rudi Kennes van het ABVV uit, namens de vakbonden van de Antwerpse autofabriek.