NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Vakbonden en directie bij ALZ zijn begonnen met onderhandelingen over een mogelijke verhoging van de koopkracht en bijkomende aanwervingen. De voorbije dagen was bij ArcelorMittal in Genk, het vroegere ALZ,  onrust ontstaan naar aanleiding van het sociaal akkoord dat vakbonden en directie in de fabriek van ArcelorMittal in Châtelet bij Charleroi hadden bereikt. Dat akkoord voorziet in extra loon en extra banen. De vakbonden in Genk dienden een stakingsaanzegging in maar die werd woensdagavond na een eerste gesprek weer ingetrokken.

Bij AMChâtelet krijgen 20 tijdelijken en interims een vast contract en wordt het basisuurloon verhoogd met een halve euro in een stelstel van 48 uren per werkweek. Bovendien wordt er voorzien in een bruto premie van 300 euro en een premie van 200 en 500 euro afhankelijk van de resultaten.

De vakbonden wijzen er ook op dat de productie stilaan herneemt tot nagenoeg het niveau van voor de crisis, maar dat men ondertussen wel met ruim 100 man minder is. "Uiteindelijk vragen wij geen loonsverhoging. We willen alleen terug wat we hebben ingeleverd op het moment dat het bedrijf dat nodig had", aldus Nico Vanardennen, afgevaardigde ABVV-Metaal.