NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Zhengzhou Hi-Tech Vehicle Ltd (CHTC) is de nieuwe Chinese kandidaat-overnemer voor Opel Antwerpen. Het bedrijf wilde bekijken of Europa druk kon uitoefenen op GM om de onderhandelingen te hervatten. Een delegatie van het bedrijf was vrijdag op bezoek in België. Vrijdagvoormiddag kreeg ze een rondleiding in de Antwerpse fabriek en in de namiddag werd ze ontvangen door europarlementslid Bart Staes (Groen!), Rudi Kennes (ABVV-Metaal), Luc Van Grinsven (ACV) en andere Europese parlementsleden.

CHTC is bereid 600 miljoen euro te investeren in Antwerpen en wil er de komende drie jaar 530.000 Astra's produceren. Daarna willen de Chinezen  twee assemblagelijnen openen: één voor elektrische auto's en bussen, een ander voor Landwind-monovolumes.

Ook zal er juridisch advies worden ingewonnen over de toepassing van de Europese concurrentiewetgeving. De Amerikaanse groep zou door de onderhandelingen te weigeren namelijk onrechtmatig een concurrent blokkeren die op korte termijn een elektrische auto voor de Europese markt wil bouwen. In deze materie zal Bart Staes fungeren als tussenpersoon voor de vakbonden. Toch blijft GM weigeren  te onderhandelen. 'Eind december rolt onherroepelijk de laatste Astra van de band in Antwerpen', klinkt het daar.