NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Vorige week was er een rumoerige personeelsvergadering bij Opel Antwerpen. “De mensen zien dat GM Antwerpen geen kans wil geven”, aldus Rudi Kennes ABVV-Metaal. “GM wil dat hier in Antwerpen geen autoassemblage meer is. Wellicht komt GM rond nieuwjaar zelf met een bedrijf die de fabriek wil kopen, maar geen auto's meer wil maken”. Tegen de afspraken in zou ook een deel van de 1.300 arbeiders al vanaf begin december technisch werkloos zijn.

Volgens Rudi Kennes benaderde de directie ook 100 arbeiders. Zij kregen de belofte dat ze na nieuwjaar opnieuw in dienst zouden worden genomen. "Wellicht om de fabriek te ontmantelen."

ABVV-Metaal is deze morgen een  actie gestart rond een aantal "positieve" eisen:
- ernstig & dringend sociaal overleg i.v.m. de "uitloop" van de fabriek. Geen stopzetting van contracten voor diegenen die na 31 december in dienst blijven,
- iedereen 100% doorbetalen tot het einde van het jaar. Geen technische werkloosheid,
- onmiddellijke heropstart van de verkoopsgesprekken. Er moet autoindustrie in Antwerpen blijven,
- indien GM dit niet wil: een schadeloosstelling voor iedereen van 1€ per wagen die gebouwd werd tussen 4 oktober (stopzetting verkoop aan A-klasse investeerder) en 31 december.

Ondertussen zorgt ABVV-Metaal er voor dat geen moer de fabriek verlaat zonder dat de werknemers dat willen. Alle het uitgaand verkeer wordt gecontroleerd.
Dinsdag is er op vraag van de vakbonden overleg met de directie bij Agoria in Brussel.

De beurs(her)introductie van GM zorgde inmiddels voor een stormloop. De vraag naar gewone aandelen is nu al 60 miljard dollar waard, terwijl GM voor 10 miljard aandelen wilde plaatsen.

Verslag actie VRT journaal