NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

ABVV-Metaal heeft de blokkade van de fabriekspoorten van de Antwerpse Opel-fabriek opgeheven. ABVV-Metaal blokkeerde de poorten enkele dagen lang, om de directie te dwingen opnieuw gesprekken aan te knopen met mogelijke overnemers voor de fabriek. Door de blokkade werden alle afgewerkte wagens en ander uitgaand materieel - waaronder onderdelen voor andere fabrieken - tegengehouden aan de fabriekspoort. Daardoor dreigde ook in andere fabrieken de band stil te vallen.

In een aangetekend schrijven had de directie zes ABVV-délégués persoonlijk aansprakelijk gesteld. ”We kregen een brief van de lokale directie dat de blokkade onmiddellijk moest worden opgeheven. Anders zou de schade op ons persoonlijk worden verhaald”, aldus Rudi Kennes (ABVV-Metaal).  Herwig Jorissen (Voorzitter ABVV-Metaal) benadrukt dat niet de Belgische directie het probleem is, maar wel de Europese. “Maar ik wil hen niet de gelegenheid geven en de zaken op de spits drijven. Daarom heb ik mijn mensen om tactische redenen gevraagd de actie te stoppen. We gaan verder met de match, de guerrilla gaat verder. Onze aandachtspunten zijn voldoende naar buiten gebracht. Rekening houdend met evoluties waar ik niet over kan spreken, was dit de verstandigste beslissing. Maar naar mijn inzichten blijven we ook na Nieuwjaar draaien."

Volgende week worden de gesprekken ook heropgestart. “Er komen volgende week nieuwe gesprekken op Europees niveau over de verkoop van de fabriek”, aldus Rudi Kennes. “Zolang die onderhandelingen duren, schorten wij de blokkade op. Ofwel gaat General Motors akkoord met een overname van de fabriek, ofwel worden de gebouwen verkocht aan een bedrijf dat de autoassemblage toch nog in de Antwerpse haven wil houden." Om die gesprekken kracht bij te zetten, heeft Rudi Kennes gevraagd dat Klaus Franz, de voorzitter van de Europese Ondernemingsraad, naar Antwerpen komt.