NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Agoria, de federatie van de technologische industrie, vraagt dat de federale regering de crisismaatregel van tijdelijke werkloosheid voor bedienden verlengt in 2011. Agoria vraagt een verlenging op basis van het voorzichtigheidsprincipe. De KMO’s hebben, volgens Agoria, meer tijd nodig om hun financiële basis weer op het niveau van voor de crisis te krijgen. Indien het systeem na nieuwjaar niet verlengd wordt, zullen heel wat bedrijven moeten ontslaan, een deel riskeert zelfs een faillissement. "De kost van de verlenging ligt stukken lager dan de kost van bijkomende ontslagen." aldus Paul Soete.
 
Volgens Agoria werden alleen al in de technologische industrie ruim 1500 bediendejobs gered worden door beroep te doen op de anticrisismaatregelen. In 2009 ging het om 2000 bediendejobs.

De sociale partners moeten voor eind dit jaar een advies verschaffen aan minister van Werk Joëlle Milquet over de verlenging van de anticrisismaatregelen. Die maatregelen, waaronder het systeem van tijdelijke werkloosheid voor bedienden, lopen af op 31 december. Als de crisis aansleept, blijft de uitgave voor de overheid beperkt tot de 20 miljoen euro die de tijdelijke werkloosheid voor bedienden kost.