NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De arbeiders van de Centrale Werkplaats van ArcelorMittal Gent (ex-Sidmar) hebben gisteren het werk neergelegd uit onvrede met het plan van de directie een deel van de onderhoudstaken uit te besteden. De Centrale Werkplaats is o.a. verantwoordelijk voor het onderhoud van de loopkranen in de fabriek. De ochtendploeg ging om 6uur naar de refter om actie te voeren nadat lassers van een buitenfirma werken kwam uitvoeren die normaal tot hun taken behoren. De arbeiders vrezen dat de directie met hen hetzelfde voorheeft als met de informaticadienst van ArcelorMittal. De medewerkers van die dienst kregen op 17december te horen dat tijdens de Europese Ondernemingsraad was beslist dat hun volledige takenpakket wordt uitbesteed. Ook de arbeiders van de namiddagploeg legden het werk neer.

“Het probleem zit volgens mij voor een groot stuk in de communicatie van de directie. Dit is een ander dossier dan dit van de informatica. In dit concrete geval zullen bepaalde onderhoudswerken door buitenfirma's uitgevoerd worden, maar dat werd niet zo gecommuniceerd. Het besparingsplan en het uitvoeringsplan stemmen niet overeen. De mensen willen duidelijkheid over hun toekomst. In het verleden hebben werknemers hier altijd de keuzevrijheid gehad om al dan niet aan de slag te gaan bij de externe firma's. Bij de IT-afdeling is dat niet het geval. De arbeiders van de centrale werkplaats vrezen nu hetzelfde”, aldus Rony Schatteman, hoofdafgevaardigde ABVV-Metaal.

De uitbesteding van het onderhoud is een onderdeel van het herstructureringsplan van ArcelorMittal uit 2009. De lokale directie sprak dinsdag met de vakbonden af om op 27 januari samen het besparingsplan 2009-2011 te evalueren. “Er zijn nog afdelingen die gisteren kortstondig het werk neergelegd hebben. Voorlopig wachten we de onderhandelingen met de directie af", zei Rony Schatteman.