NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De verklaringen van de directie dat Macedonië de groeipool wordt en dat er in België wordt bespaard zorgde gisteren voor een korte werkonderbreking. 200 à 300 arbeiders van de afdeling Afwerking legden het werk neer. Ze wilden uitleg bij de uitspraken van topman Filip Van Hool in De Tijd. De vakbonden hadden voordien al om een bijzondere ondernemingsraad gevraagd. Na de ondernemingsraad is de directie zelf uitleg gaan geven. Na de middagpauze is iedereen terug aan het werk gegaan. Dirk Snauwaert, woordvoerder bij Van Hool, benadrukt dat “we in Macedonië nu ook bussen voor de Europese markt zullen bouwen. Het gaat om de lowcost- of standaardbussen. Deze orders kunnen we nu niet meer binnenhalen omdat de loonkost in België te hoog is. Met de afdeling in Macedonië kunnen we hierin weer concurrentieel worden. Voor de fabriek in Koningshooikt verandert er niets’.


Volgens Ivan Aerts, algemeen secretaris ABVV-Metaal Antwerpen, blijft de ongerustheid wel op de werkvloer. "Het is logisch dat werknemers vragen stellen over de interne concurrentie tussen beide fabrieken. We waren wel verrast dat Macedonië ook gaat produceren voor de Europese markt en dat voedt de ongerustheid".


Agoria vindt het positief dat bedrijven zoals Van Hool in het buitenland investeren. Ze verwijzen daarvoor naar een eigen analyse waaruit bleek dat Belgische bedrijven met een filiaal in het buitenland beter presteren op tewerkstellingsvlak dan Belgische bedrijven zonder buitenlandse afdeling. Volgens Agoria daalde de tewerkstelling voor technologiebedrijven met een buitenlandse poot in de periode 2007 tot en met 2012 met 1 procent, terwijl bij bedrijven met enkel activiteiten in België het aantal jobs met 9 procent daalde.