NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

In Brussel vindt op dit moment de grootste windenergiebeurs van Europa plaats. Vanaf volgend jaar gebeurt dat in Nederland. Bijna een derde van alle geïnstalleerde windturbines gebruiken onderdelen van Vlaamse bedrijven als Iemants (Staalbouw), CG Power (Ex-Pauwels Trafo, transformatoren) of Hansen Transmissions (tandwielkasten). Volgens Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, zou “de offshorewindenergiesector een speerpunt moeten zijn voor de transformatie van de industrie. Het is een sector met een enorme groei waarover we in Vlaanderen heel wat kennis hebben”. Agoria vraagt wel dat de Vlaamse regering nu in actie schiet. “Nu worden de teerlingen geworpen. Als deze golf voorbij is, zijn de grote spelers bekend en hebben anderen de boot gemist.”

In de Noordzee pionierden Belgen door twee windparken (C-Power en Eldepasco) in diep water te bouwen. De komende jaren worden die parken uitgebreid en kan men exporteren.

Met de kernernergiecrisis ten gevolge van de ramp in Japan hebben producenten van apparatuur om groene energie te maken, de wind in de zeilen. Op de beurs zijn het momenteel de enige aandelen die de hoogte in gaan. Hansen Transmissions, steeg bijvoorbeeld met acht procent.

Europese producenten van windenergie zijn van plan tegen 2030 zo'n 400 miljoen euro in nieuwe projecten te investeren. In 2030 kan tot 28,5 procent van de stroom in Europa door windenergie worden aangeleverd.