In en interview met Knack sloot Bert De Graeve niet uit dat Bekaert ooit België zou verlaten. 'Industriële productie op grote schaal is in België niet meer leefbaar, niemand wil hier blijkbaar nog industrie.' ABVV-Metaal reageerde onmiddellijk en eiste een onderhoud, omdat zijn onverantwoorde uitspraak naar de werknemers van Bekaert ook een boodschap was aan potentiële investeerders om Vlaanderen maar links te laten liggen. 'In het verleden kenden we al sluitingen en herstructureringen. Het is dan ook niet bepaald motiverend om te moeten horen dat het niet meer de moeite loont te investeren in onze industrie', aldus Georges De Batselier, ondervoorzitter van ABVV-Metaal.

Wat volgde, was een woelige dag inclusief korte staking. Op een Interzetelvergadering gisterennamiddag onderstreepte de directie haar vertrouwen in de toekomst van Bekaert in België. Afgesproken werd dat Bert De Graeve een verklaring zal afleggen over zijn engagement rond de positie van Bekaert in België. Op maandag 16 mei wordt het overleg opgestart rond verschillende aspecten va de tewerkstelling.

Bij Agoria was er begrip voor de uitspraak in de zin dat er te weinig gedaan wordt voor de industrie in België. 'Als een bedrijf als Bekaert een signaal uitstuurt, is het de bedoeling dat er naar wordt geluisterd', aldus Paul Soete.

Ook Vlaams minister-president nam contact op met het bedrijf. Na een gesprek verklaarde hij dat er geen concrete delokalisatieplannen bestonden en dus gaat Bekaert niet weg.

Op dezelfde dag presenteerde Bekaert de cijfers 2010 en de eerste kwartaalcijfers 2011. De omzet in het eerste kwartaal bedraagt 918 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld 851 miljoen euro verwacht. In Azië heeft Bekaert in het eerste kwartaal een omzet van 353 miljoen euro gerealiseerd, 39 procent beter dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar dat Bekaert de gemiddelde prognoses ruimschoots overtreft, is vooral te danken aan de groei in Europa en in Noord- en Zuid-Amerika. 'Europa was dé verrassing van 2010', zegt De Graeve. 'En ook dit kwartaal is beter dan verwacht', gaat hij verder. Nochtans beweerde diezelfde De Graeve in het bewuste Knack-interview dat Bekaert al zo goed als een Chinees bedrijf was. Ondanks de goede resultaten waren de beleggers nog niet tevreden: ze stuurden het Bekaert-aandeel  5,3 procent lager.

Lees hier de mededeling van de directie