NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

“Wij vervallen niet in fatalisme”, aldus Waals minister-president Rudy Demotte (PS). Demotte eist dat het staalbedrijf  alle sociale, industriële en milieuverplichtingen nakomt. De Waalse regering heeft het onder andere over de beloftes over een modernisering van de hoogovens in Luik. Het gaat om afspraken die nog werden gemaakt met de Franse staalgroep Usinor, vóór de opname in de groep Arcelor, later ArcelorMittal. Juristen zoeken uit of de engagementen uit dat (verre) verleden zijn waargemaakt, of niet. Voorts onderzoekt de minister van Onderzoek, Jean-Marc Nollet (Ecolo), of er nog O&O-subsidies kunnen worden gerecupereerd.

Bij de Waalse regering is er bovendien de hoop om een nieuwe eigenaar te vinden voor de hoogovens van Luik.  Als een kandidaat-overnemer opduikt, zal de Waalse regering alles in het werk stellen om een overdracht van de installaties door ArcelorMittal te verzekeren.  ArcelorMittal was in het verleden zelden bereid om fabrieken over te laten aan mogelijke concurrenten. Indien ze dit nu weer niet zou doen zal ArcelorMittal moeten opdraaien voor het opkuisen en renoveren van het fabrieksterrein tot een nieuwe industriële zone, aldus de Waalse regering.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) sprak zijn steun aan de getroffen staalarbeiders uit. Peeters trok een parallel met de sluiting van Opel Antwerpen, eind vorig jaar.”Ook nu gaat het om de sluiting van een performante fabriek die hoge kwaliteitsproducten aflevert.” Peeters vindt dat de verontwaardiging over deze aankondiging terecht zeer groot is bij werknemers, vakbonden, werkgeversorganisaties en de leden van de Waalse regering.