NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Bekaert kondigde vandaag op drie bijzondere ondernemingsraden  een drastische herstructurering aan. Zeshonderd jobs staan op de helling; Een kwart van de tewerkstelling in ons land. Hierdoor staan 600 banen op de helling, ongeveer een kwart van alle werknemers bij het bedrijf in ons land. Wereldwijd verdwijnen 1.250 banen. De jobs die verdwijnen  zijn verspreid over  de vier vestigingen. De zwaarste klap is in Aalter waar over twee jaar 386 banen verloren gaan.  Een honderd arbeidsplaatsen verdwijnen in het technologiecentrum in Deerlijk, een 70-tal in Ingelmunster en een 50-tal in Zwevegem. Daarnaast moet er in de komende maanden wereldwijd ook nog eens  100 miljoen bespaard worden.

Als reden geeft Bekaert geeft de gewijzigde marktsituatie en met name voor de zaagdraden in de zonnepanelen. Wereldwijd is er een overcapaciteit bij de productie van die draden, waardoor de prijzen structureel zijn gedaald. Door het schrappen van subsidies in veel Europese landen is de vraag bovendien ook nog gedaald. Bekaert topman Bert De Graeve benadrukte dat de beslissing uitsluitend genomen is om markteigen redenen "We hebben nog nooit een markt zo zien verdwijnen". Hij benadrukte eveneens dat lonen of een andere kosten problematiek geen rol gespeeld heeft.

ABVV-Metaal neemt akte van de beslissing, maar betreurt de snelheid waarmee Bekaert tot dit drastisch belsuit gekomen is. ABVV-Metaal erkent de problemen op de markt maar vraagt zich af waarom Bekaert niet sneller naar alternatieven is gaan zoeken. ABVV-Metaal betreurt eveneens de woordbreuk van Bekaert. Op verschillende momenten hebben we Bekaert - gezien de moeilijkheden op de markt - gevraagd naar mogelijke plannen. De Bekaert directie heeft steeds ontkend dat er scenario's in de maak waren.

Vlaams minister president Kris Peeters en Minister Muyters hebben al verklaard dat menzoveel mogelijk de getroffen werknemers wil helpen. ABVV-metaal dringt er op aan dat in plaats van achter de feiten aan te hollen de Vlaamse regering eindelijk eens werk zou maken van een toekomstgericht duurzaam industrieel beleid.

Maandag komen de vakbonden smaen om een gezamenlijke strategie af te spreken.