NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De vakbonden bij verpakkingsfabrikant Crown in Deurne, waarvan de sluiting is aangekondigd, vrezen dat het bedrijf ook de productie in de vestiging in Hoboken wil terugschroeven. Gisteren voerden men actie naar aanleiding van overleg tussen de Belgische en Europese directie in Zaventem. In Hoboken zouden drie productielijnen verdwijnen en tien tot vijftien arbeidsplaatsen bedreigd zijn.

In een persmededeling verklaren ze dat “de werknemers nog steeds verontwaardigd zijn over de intentie tot sluiting die werd aangekondigd voor de Crown Deurne plant.  Een plant die winstgevend is gebleken de laatste jaren, met nog betere financiële vooruitzichten en bijkomende volumes voor de komende jaren. “ De vakbonden “zien ook niet veel politieke steun vanuit de Vlaamse of Federale overheid. Dit verbaast ons als we zien dat Crown steeds gretig gebruik heeft gemaakt van de notionele intrestaftrek, zonder te investeren en tewerkstelling te garanderen.”  Voor de vakbonden zijn overtuigd dat “het einde van de Europese herstructureringsgolf nog niet in zicht is. Zie vandaag ook naar Crown Hoboken, waar drie productielijnen zullen verdwijnen naar Italië, Frankrijk en Spanje en waarvoor 10 tot 15 bruggepensioneerden niet zullen vervangen worden, alsook de structurele vermindering van interims. Ten gevolge van slechte strategische beslissingen van het management van Crown Europe in het recente verleden (sinds 2008) werd Deurne bewust en systematisch duurder gemaakt door productie weg te trekken en op die manier de overheadkost en de loonkost te verhogen en men er op die manier dus stelselmatig voor gezorgd heeft, dat we de duurste van de klas zouden zijn geworden. Op die manier heeft men een rechtvaardiging proberen te zoeken voor de intentieverklaring van vandaag. Wij hebben als vakbonden steeds getracht dit aan te kaarten en hebben hierover steeds onze bezorgdheid geuit. Volgens het management was er nooit een vuiltje aan de lucht en moesten we ons geen zorgen maken over de Europese strategie. Vandaag zien we hiervan het resultaat.”

Voor de vakbonden is het overduidelijk : “Men wil de citroen willen uitpersen tot enkel de schil overblijft en we weten allemaal wat er met die schil gebeurt.”