NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

In 2012 verdiende Bekaert topman Bert De Graeve 1,34 miljoen euro salaris. In 2011 werd zijn saleris met 33 procent verhoogd naar 1,78 miljoen euro. Zijn vaste vergoeding steeg van 694.038 euro in 2010 steeg naar 831.000 euro, de variabele vergoeding van 475.000 naar 715.000. En dan kreeg De Graeve ook nog eens 30.000 aandelenopties.

Begin februari maakte Bekaert en met name topman Bert De Greave met tranen in de ogen nog "de zwaarste herstructurering van zijn carrière" bekend. Bekaert besliste om 609 banen te schrappen in zijn fabrieken in Aalter, Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster. De onderhandelingen hierover zijn lopende. Door de slechte wereldeconomie ziet Bekaert zich dit jaar verplicht nog eens 100 miljoen euro extra te besparen.  De besparing komt alvast niet van het loon van de CEO. ABVV-Metaal verwacht dat de gesprekken over de afdankingen veel moeizamer zullen verlopen. "Het klimaat zal er niet op verbeteren. Integendeel. De volgende onderhandelingen zullen zeker in een meer gespannen sfeer verlopen", zegt Georges De Batselier, ondervoorzitter van ABVV-Metaal. "Als je hoort dat de baas een forse loonsverhoging krijgt, en jezelf of een van je collega's moet verdwijnen, dan komt dat hard aan. Dit nieuws tast de geloofwaardigheid van de CEO ernstig aan.Verplaats je maar eens in de mensen die hun job dreigen te verliezen. Wat moeten zij niet denken van zo'n grote loonsverhoging?” Kenneth Blomme, hoofdafgevaardigde ABVV-Metaal in Aalter, de zwaarst getroffen vestiging:  “De werknemers in Aalter zijn razend. Dit is een slag in ons gezicht en een mes in de rug, ze zullen nu met geld over de brug moeten komen."

De rectie van de werknemers was dan ook navenant. Het personeel heeft deze morgen na personeelsvergaderingen het werk neergelegd uit onvrede met de loonsverhoging van Bert De Graeve. De vestigingen in Aalter, Zwevegem en Ingelmunster liggen stil en alle personeelsleden zijn naar huis gegaan.

Bekaert wenst voorlopig niet te reageren op de stakingsacties. Voor de rest is er volgens Bekaert niets aan de hand, want de loonsverhogingen zijn gebaseerd op prestaties in 2010. En dat was een superjaar voor Bekaert, aldus Bekaert.