NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Voor de aanvang van het sociaal overleg tussen de directie en de vakbonden van Bekaert, liet het bedrijf dinsdag in een persmededeling weten dat het een steunfonds van 450 000 euro opricht om de werknemers die worden getroffen door de aangekondigde ontslagengolf te steunen met extra opleiding. 'De directie blijft vooruitgang in deze onderhandelingen nastreven. De directie heeft bij aanvang van de vergadering herbevestigd dat ze zo spoedig mogelijk duidelijkheid wil scheppen voor de medewerkers, prioriteit wil geven aan het beperken van het aantal naakte ontslagen, maximaal kansen wil geven aan wie vrijwillig wil vertrekken en een faire financiële regeling en de nodige steun voor wedertewerkstelling te willen garanderen voor diegenen die door de herschikking hun baan verliezen', aldus woordvoerster bij Bekaert Katelijn Bohez.

Met deze geste probeert de directie van de staaldraadproducent de brokken te lijmen met de vakbonden na alle heisa over de loonsverhoging van 33 % van topman Bert De Graeve. Het steunfonds zou er dan ook komen bovenop de sociale enveloppe waarover nog volop wordt onderhandeld. 'Wij eisen dat de directie met meer centen over de brug komt. Als zij zich opslag kan veroorloven, omdat het bedrijf in de periode voor 2011 goed draaide, dan heeft ook het personeel daar recht op', zegt Kenneth Blomme, hoofdafgevaardigde ABVV-Metaal bij Bekaert Aalter.

De onderhandelingen over een sociaal plan tussen bonden en directie die dinsdag aanvingen, waren gisteravond om 22 uur nog aan de gang. Toch werd er niet verwacht dat ze zouden landen in de nacht van dinsdag op woensdag. Donderdag volgt overleg rond de brugpensioenleeftijd op het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck.