NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Volvo presenteerde gisteren in Stockholm zijn volledig herbedachte terreinwagen XC90. De XC90 wordt het eerste model dat Volvo bouwt op zijn intern ontwikkelde productieplatform voor grote wagens. Volvo heeft vier jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het productieplatform, SPA of Scalable Product Architecture krijgt. Kenmerkend is de moduleerbare chassistechnologie: alleen de afstand tussen de wielas en het stuur ligt vast, de rest is aanpasbaar. Daardoor kan het platform meerdere grote modellen maken.  Voorlopig is Torslanda de enige Volvo-fabriek die de SPA-technologie zal toepassen.  De huidige Volvo-modellen worden nog gebouwd op productieplatformen deels afkomstig van het vroegere moederbedrijf Ford. Met het nieuwe platform schudt Volvo dat Ford-verleden van zich af.
Wat de vestiging in Gent betreft: deze draait momenteel met een productie van 144.000 wagens op volle toeren.  Gent bouwt drie modellen: de terreinwagen XC60, de compacte V40 en de sedan S60. De XC60 is goed voor de helft van de Gentse productie, maar dateert al van 2008, en is dus over enkele jaren aan vervanging toe is. Ook de vervanging van de XC60 zal met het nieuwe productieplatform  gebouwd worden. De Volvo-top geeft momenteel nog geen garanties dat die technologie ook naar Gent komt. 
 
“We zijn niet ongerust over het feit dat de Zweedse directie nog geen beslissing heeft genomen over welke toekomstige modellen naar Gent komen”, aldus Philippe De Schryver, hoofdafgevaardigde ABVV-Metaal. “Er is nog geen zekerheid, maar we maken zeker kans om de juiste modellen te krijgen. Dit jaar halen we waarschijnlijk een recordverkoop. Alleen moeten we minstens een nieuw groot model krijgen. De kleintjes zijn niet voldoende'”.