Genk krijgt vooralsnog – in tegenstelling tot vorige mededelingen van de directie - geen enkele garantie over de toekomst van het bedrijf.  Het Amerikaanse dagblad ‘Wallstreet Journal’ meldde dat Genk mogelijk dichtgaat als onderdeel van een Europees herstructureringsplan. De Wall Street Journal wees er ook op dat er naast Genk ook in de VS en Mexico productielijnen van de Mondeo zijn. “Tot zes keer toe heeft Odell (CEO Ford Europa) letterlijk gezegd dat hij daar geen garanties over kan geven”, aldus Ronny Champagn, provinciaal voorzitter ABVV-Metaal.

De top van Ford Europa zei gisteren in een gesprek met de Belgische vakbonden  wel dat de nieuwe Ford Mondeo vanaf oktober volgend jaar in Genk zal worden geproduceerd. Oorspronkelijk zou die vanaf april al van de band rollen. De productie van de nieuwe Ford Mondeo is cruciaal voor het overleven van de fabriek. De vakbonden waren naar Keulen gegaan om duidelijkheid te krijgen over de opstartdatum. Rohnny Champagne beaamt dat “de Europese directie heeft gezegd dat de investeringsafspraken overeind blijven en er in Europa maar een fabriek in aanmerking komt voor de Mondeo. Maar we blijven met serieuze twijfels zitten. De uitleg blijft verward. Ik  ben naar huis gegaan met meer vraagtekens dan antwoorden.” Begin volgende week overlegt de hoofdzetel in Detroit over het Europese herstructureringsplan.

Vlaams Minister President Kris Peeters liet weten dat hij het dossier van Ford Genk van nabij opvolgt. De Vlaamse regering  besliste in juni om 28,1 miljoen euro strategische steun uit te trekken voor de bouw van de nieuwe Ford Mondeo in Genk. Aan de uitbetaling van de Vlaamse steun is de voorwaarde gekoppeld dat de beloofde investeringen worden uitgevoerd en dat de werkgelegenheid in de Ford-vestigingen in Genk en Lommel gegarandeerd blijft tot 2020. “Als er geen investeringen komen, is er ook geen steun. En als de werkgelegenheid lager ligt dan afgesproken, zal dit in het steunbedrag verrekend worden”, aldus Peeters.