NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

In de week van 8 oktober voert de nieuwe vakbondsfederatie IndustriAll European Trade Union overal in Europa campagne voor een sterke, sociale en duurzame industrie. De Europese industrie stelt 34 miljoen mensen te werk en is goed voor drie vierde van de Europese uitvoer. Een economie zonder sterke industrie is tot mislukken gedoemd.  Onze industrie is de basis van welvaart in Europa. Het Europese industrieel beleid is al jaren een mislukking. IndustriALL pleit voor een relance van de industriële werkgelegenheid.
Gisteren hielden de Belgische leden van IndustriALL (de arbeiders en bediendebonden in de metaal, de chemie en de kleding) een symbolische actiedag in Brussel. "De werknemers betalen de crisis, niet zij die ze hebben uitgelokt", zegt Bart Samyn, adjunct algemeen secretaris van IndustriALL. "De banken werden gered, maar er is geen geld meer voor de bedrijven."

Eerst werd men ontvangen door de Belgische werkgeversfederaties van de betrokken sectoren: Agoria, Essencia, Fedustria en Creamoda. De werkgeversfederaties deelden de bekommernis van de vakbonden. Ook zij vinden dat het industrieel beleid een absolute prioriteit moet zijn van de Europese Commissie.

De vakbonden willen een beleid dat garanties biedt voor een sterke, duurzame en sociale industriële pijler.  Een relancebeleid gefinancierd door euro-obligaties en een belasting op financiële transacties. Een daadwerkelijke industriële democratie met een effectieve inbreng van de werknemers. Innoverende projecten voor de uitdagingen rond klimaat en energie.

Na de ontmoeting met de werkgeversfederaties werd een delegatie ontvangen door federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a). Zij zal de bekommernissen van de vakbonden overmaken aan de betrokkenministers.

Pamflet Actiedag