NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Op woensdag 10 oktober organiseerde het ABVV voor de achtste keer de Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten. Overal in het land werden ludieke acties gevoerd op pleinen en industrieterreinen. Het gelegenheidsmagazine Interimzone werd verdeeld. En er werd thee weggegeven. Thee is rustgevend en staat dit jaar symbool voor de actie. Want het ABVV vraagt aandacht voor de hoge werkdruk, de stress en de veiligheidsproblemen in uitzendland. Onzeker werk knaagt bovendien aan het zelfvertrouwen. Het knaagt ook aan het inkomen. Met een portemonnee die dan eens gevuld wordt en dan weer niet, bouw je geen toekomst op.

Ook over gezondheid valt in uitzendland een en ander te zeggen. Zonder opleiding, zonder goede informatie, kunnen uitzendkrachten niet veilig en gezond werken. “Het is binnenkomen en meteen meedraaien, want het moet opbrengen” zegt Johan in Interimzone. Het kan en het mag niet zijn dat de veiligheid en gezondheid van uitzendkrachten als een bijkomstigheid wordt beschouwd. Het aantal ongevallen met uitzendkrachten is de laatste jaren wel fors gedaald, maar er zijn er nog altijd veel te veel. In 2011 ging het over 13.374 ongevallen, waarvan 886 met blijvende letsels.

Het is erg motiverend om vast te stellen dat we er voor de achtste maal in geslaagd zijn om met de coördinatie-interim van het ABVV een goed gedragen actie te organiseren om de kwetsbaarste groep van de arbeidsmarkt in de schijnwerpers te plaatsen.  In de verschillende regio’s werden zeer uiteenlopende sensibiliseringsacties gevoerd die allen mochten rekenen op veel belangstelling van het publiek. Het magazine” interimzone” viel overal zeer goed in de smaak. Bij het verdelen viel het op dat ondanks het mooie nazomerweer zoveel mensen gestresseerd in de winkelstraten van Brussel rondliepen en de kalmerende thee was soms echt noodzakelijk om met de mensen aan de praat te geraken.  Uit de gesprekken, ook met de pers, blijkt nog steeds hoe weinig mensen kennen van de regelgeving en de praktische problemen rond uitzendarbeid.  Toch een bizarre vaststelling als je weet dat jaarlijks meer dan 550.000 mensen rechtstreeks in contact komen met uitzendwerk.  Een belangrijk signaal dat we nog meer en nog beter moeten communiceren.   Aan uitdagingen hebben we met de coördinatie- interim voorlopig geen gebrek”, aldus Ortwin Magnus, Algemeen Secretaris ABVV-Metaal.

Download hier Interimzone