NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Drie maanden nadat  Crown Cork de deuren sloot en 305 werknemers werden afgedankt, rollen er opnieuw blikjes van de band. “Duitse werknemers van de Crown-vestiging in Seesen worden goedkoop gehuisvest om de productie vanuit Deurne opnieuw op te starten”, aldus Joppe Van Meervelde, ABVV-Metaal. “Voor de werknemers is dit de zoveelste kaakslag. Daarom besloten we de sociale inspectie langs de fabriek te sturen.” Volgens Crown wordt normale ontmantelingsprocedure gevolgd en testen een zestal Duitse werkkrachten een productielijn uit met het oog op de toekomstige verhuis van de lijn.

Minister van Werk, Monica De Coninck (SP.A) zegt “niet te kunnen tolereren dat een bedrijf op een kort geheugen van de mensen rekent om amper enkele maanden na het ontslag van de mensen te doen alsof er niets is gebeurd”. Ze heeft de inspectiediensten de opdracht geven te onderzoeken of en op welke basis er opnieuw productie zou plaatsvinden bij het bedrijf Crown in Deurne.

Minister De Coninck wijst erop dat bedrijven die herstructureren dat moeten doen op basis van correcte en volledige informatie. “Bij Crown hebben de vakbonden tevergeefs gevochten voor het behoud van een deel van de productie en tewerkstelling. Dat stuitte op een absoluut njet van de werkgever. Begin juli zijn de mensen ontslagen”. Luc Van der Vinck, secretaris ABVV Metaal bevestigt “Tijdens de onderhandelingen was er nooit ruimte om ook maar een deel van de productie te behouden. Bovendien loopt het sociaal plan nog tot 2013. Men heeft dit niet proper gespeeld. Men schopt tegen een lijk”.