NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De Europese Unie gaat fabrikanten verplichten om batterijen milieuvriendelijker, makkelijker te vervangen en recycleerbaar te maken. De tekst bestrijkt de hele cyclus van de batterij, van het ontwerp tot het einde van de levensduur, en zal gelden voor alle soorten batterijen die in de EU worden verkocht: smartphones, huishoudelijke apparaten, scooters, elektrische auto's of fietsen, industriële batterijen....

Binnen drie en een half jaar moeten mobiele telefoons en andere elektronische apparaten zo zijn ontworpen dat de batterij gemakkelijk kan worden verwijderd en vervangen. Alle batterijen zullen labels en QR-codes moeten bevatten met informatie over hun prestaties, levensduur en samenstelling Batterijen voor scooters en auto's, en ook sommige industriële batterijen, krijgen een "digitaal batterijpaspoort" waarin hun kenmerken worden gedetailleerd.

Voor draagbare batterijen moet het terugnamepercentage tegen 2023 45 procent van het totaal bedragen, en tegen 2030 73 procent. Voor fiets- en scooteraccu's zal het minimale inzamelingspercentage tegen 2028 51 procent bedragen.

Alle ingezamelde batterijen zullen moeten worden gerecycleerd. Ook worden minimumniveau opgelegd voor de recuperatie van koper, kobalt, lithium, nikkel en lood.

De wet stelt milieueisen aan alle batterijen, of ze nu in Europa worden geproduceerd of geïmporteerd.