NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Gisteren werden de gevolgen van een Europeesbesparingsplan toegelicht. Door een besparingsplan om de kosten van ondersteunde diensten te drukken staan bij ArcelorMittal Gent  79 jobs op de helling. Bij ArcelorMittal-dochter AND Steel in Schoten zijn 30 van de 47 banen bedreigd.

Volgens ArcelorMittal moet men “om de concurrentiële positie te versterken, de efficiëntie te verbeteren en de kosten verminderen, ook in de ondersteunende diensten.”
Op de hoofdzetel in Gent zijn 44 banen (30 arbeiders en 14 bedienden) bedreigd  in de ondersteunde diensten, waaronder magazijnbeheer, inkoop, drukkerij en facility management. Rony Schatteman, afgevaardigde ABVV-Metaal benadrukt dat het “gaat om natuurlijke afvloeiingen, afbouw van interims en tijdelijke contracten.” Bij ArcelorMittal Flat Carbon Belgium, waar onder meer financiën beheerd worden, hr-, sales en marketingafdelingen gevestigd zijn, verdwijnen 35 van de 250 bedienden en kaderleden. Rony Schatteman wijst er echter ook op dat er al 895 jobs verdwenen in 2009 en dat de besparingen van 2001-2004 ook al ongeveer 700 banen kosten. “'Men probeert ons te doen geloven dat 30 banen niet veel is, maar dit is wel al de zoveelste besparingsronde. Vroeg of laat is de citroen uitgeperst”.

Ook bij ArcelorMittal-dochter AND Steel in Schoten staan 30 van de 47 banen op de helling (13 arbeiders en 17 bedienden). Eerder dit jaar kondigde ArcelorMittal al de sluiting aan van AND Steel  Overpelt en SSC Benelux in Mechelen, eveneens twee dienstverlenende dochterbedrijven. Daarbij verloren 106 medewerkers hun job.

Gisterennamiddag, -avond en -nacht werden de arbeiders geïnformeerd over de besparingsronde.

Ook in het Luikse zijn bij verschillende filialen van  ArcelorMittal jobs in gevaar. In Luik zelf wordt nog steeds onderhandeld omtrent de sluiting van de warme fase. Disndag werd ook de procedure in het kader van de wet-Renault opgestart bij Mocasier in Sclessin (Luik). De activiteiten 'Perfo Jaspar' (plooiwerk, knipwerk, stamping van staal) zouden niet meer rendabel zijn. 23 jobs worden geschrapt: 13 arbeiders en 10 bedienden. Er werken zo'n 110 mensen. Ook bij het filiaal TBL (Tailored Blanks Liège) is mogelijk een herstructurering op komst. De activiteiten van ArcelorMittal Construction Belgium in Malmedy, gespecialiseerd in de productie van stalen dakpannen voor de particuliere markt, worden overgebracht naar ofwel een andere afdeling van ArcelorMittal, ofwel een ander bedrijf. Er werken daar momenteel 14 werknemers.