NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Het Belgische techbedrijf ‘Nobi' kondigt aan af te zien van zijn plannen om in China te gaan produceren. NOBI kiest voor lokale maakindustrie. Vanaf 2023 zal de volledige assemblage van de slimme lampen in Aartselaar gebeuren.

NOBI kiest voor lokale productie met het oog op flexibiliteit tussen ontwikkeling en productie, productionele zekerheid in onzekere geopolitieke tijden en het reduceren van de productiekost. Produceren in Vlaanderen is voor Nobi in het meest pessimistische scenario minstens 18% goedkoper is dan dit uit te besteden aan derden in China. Op afgewerkte producten uit China moeten hoge invoerrechten worden betaald, er zijn de kosten van het internationaal transport en  de aankoop van onderdelen bij derde partijen is duurder dan eigen productie. De loonkosten spelen minder een rol. Bij Nobi bestaat de productie voor 90% uit materiaalkosten en slechts voor 10% uit loonkosten.

Nobi telt vandaag zo'n 50 medewerkers en heeft klanten in 13 landen, in zowel Europa, Amerika als Oceanië. Tegen eind 2023 wil men een 15-tal medewerkers tewerkstellen in onze productiesite.