NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Dag op dag 50 jaar na de oprichting van Ford Genk beslist de Europese directie van Ford om Genk te sluiten. Een toegezegd woord – een afgesloten akkoord het blijkt allemaal niets waard te zijn.

Op de bijzondere ondernemingsraad vanmorgen werd bekendgemaakt dat de Genkse site op het eind van de productie van de huidige modellen sluit. 4700 mensen staan op straat. Daarnaast is er minstens zoveel banenverlies bij de toeleveranciers. De productie van de nieuwe modellen wordt verplaatst naar Valencia. De directie van Ford Europa die eerst zelf aanwezig zou zijn op de bijzondere ondernemingsraad, heeft uiteindelijk haar kat gestuurd. Het was de plaatselijke directie die het slecht nieuws mocht melden.

De verslagenheid bij de werknemers is bijzonder groot. De verantwoordelijkheid die de vakbonden hebben genomen, de inleveringen van de werknemers om het toekomstcontract binnen te halen: het heeft allemaal niet mogen helpen. Een multinational draait ijskoud een pagina om. Het is een drama voor de werknemers van Ford, voor de werknemers bij toeleveranciers, voor hun gezinnen en bij uitbreiding voor heel Limburg.
Deze namiddag gaat de Europese directie nog langs bij Vlaams minister-president Kris Peeters en de federale premier Di Rupo. Daarna ontvangen beiden ook de vakbonden.

Er zullen veel grote verklaringen afgelegd worden en sommigen zijn ondertussen misschien al bezig om hun politieke spelletjes te spelen. Voor ABVV-Metaal tellen twee dingen. Eerst en vooral zijn dat de werknemers van Ford en de toeleveranciers en hun gezinnen. Zij zijn het die vannacht en de komende dagen wakker zullen liggen. Voor hen moeten we werken aan oplossingen. Ten tweede vragen we al sinds 2008 dat er dringend werk gemaakt zou worden van een industrieel beleid. Zonder industrie in een land is er geen welvaart. De sluiting van Ford is een zoveelste klap in de desindustrialisering van ons land. Als we willen dat ook onze kinderen nog een toekomst hebben dan is er meer dan dringend nood aan beleid dat gericht is op een duurzame herindustrialisering van Vlaanderen.
Samen met de andere vakbonden beraadt ABVV-Metaal zich over de verdere stappen