NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Door een actie van enkele werknemers bij de toeleveranciers viel de productie bij Ford stil. Individuele actievoerders blokkeerden gisteren de toegang aan de toeleveringsbedrijven. De” individuele” werknemers  wierpen om 5.15 uur een blokkade op aan de Mondeolaan. De arbeiders die kwamen om het werk aan te vatten, moesten onverrichter zake naar huis terugkeren.

De wagens die normaal gisteren zouden geproduceerd worden, moesten dienen  als onderhandelingskapitaal met de Ford Europe over de sluiting en het sociaal plan. Militanten van de PVDA Limburg kwamen ter plekke uitleggen dat ze niet geloven in die strategie. Waarschijnlijk namen zij ook het initiatief  voor de actie. "Ze buiten de angst van onzekere mensen uit", zegt Rohnny Champagne, provinciaal voorzitter ABVV-Metaal Limburg. "Begrijp me niet verkeerd. Ik begrijp maar al te goed dat die mensen ook niet weten waar ze aan toe zijn. Alleen willen anderen  zichzelf profileren op de rug van duizend mensen."

De vakbonden hebben de actie afgewezen. Ook omdat er  een minimaal aantal dagen moet gewerkt worden om voor economische werkloosheid in aanmerking te komen. Later op de dag was er toch overleg tussen de vakbonden, de directies van de toeleveringsbedrijven en de actievoerders. De vakbonden lichten vandaag de werknemers van de  toeleveranciers in.

In de ondernemingsraad werd alvast afgesproken om op 6, 7, 13 en 14 december te werken.