NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De voorbije dagen hebben enkele honderden werknemers van Ford Genk de fabriek voorbereid op de start van de productie. Deze extra personeelsleden kwamen bovenop de ploeg die de permanentie verzorgt als er niet wordt gewerkt.  Voor de start worden ook de poorten 2 en 4 opnieuw vrijgemaakt zodat onderdelen binnen en buiten kunnen. De poorten blijven wel onder de controle van de vakbonden, die de in- en uitgaande transporten ook zullen controleren.

Deze morgenvroeg blokkeerden evenwel een 200 actievoerders de toegangswegen naar de toeleveranciers (SML, Lear, Sycreon en IAC) zowel de voor als de achterzijde. Hierdoor konden de werkwilligen niet naar binnen. Op een bepaald moment stonden een 700-tal mensen aan de poort. De helft daarvan is inmiddels naar huis gegaan omdat ze toch niet aan het werk kunnen.

Bij Ford zelf werden de werkwilligen niet tegengehouden.  Deze werknemers zullen echter weinig kunnen doen omdat er geen onderdelen vanuit de toeleveringsbedrijven aankomen. Door zich aan te melden komen zij wel in aanmerking voor een werkloosheidsvergoeding door overmacht.

De vakbonden zitten samen om te bepalen wat er nu moet gebeuren.