NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De band bij Ford Genk ligt opnieuw stil. Volgens de vakbonden werden er vannochtend 78 auto’s geproduceerd, maar stokte daarna de toevoer van onderdelen. Er wordt nog even gewacht om de mensen naar huis te sturen, maar volgens de bonden van de toeleveranciers zal daar woensdag zeker niemand meer aan de slag gaan.

Er werden verwoede pogingen ondernomen om de mensen die de toegangsweg naar de vier toeleveranciers geblokkeerd houden, te overtuigen om hun actie stop te zetten, tevergeefs. Een harde kern van zowat 50 militanten blijft verhinderen dat werkwilligen de arbeidsvloer kunnen bertreden. Hierdoor is de productie in de Ford-fabriek stilgevallen na 78 voertuigen. De plannen van de ja-stemmers, de vakbonden en de Ford-directie om vandaag 900 wagens te bouwen, mogen zo goed als zeker worden opgeborgen.

De werknemers van Ford Genk wachten intussen in de refter op een signaal om naar huis te mogen gaan.  'Het spreekt voor zich dat zij voor hun prestaties door Ford worden vergoed en dus een normaal loon krijgen voor de gewerkte uren', klinkt het bij de Ford-directie.

Aan de toegangswegen naar de toeleveranciers SML, Lear, Syncreon en IAC zwol de menigte deze ochtend aan tot ongeveer 700 mensen. Ruim de helft vertrok echter zeer snel naar huis wegens de blokkade.

De directies van de vier toeleveringsbedrijven vergaderen woensdagnamiddag nog met elkaar om de toestand te evalueren. Ook andere leveranciers als Zender en Facil worden mogelijk bij het overleg betrokken.