NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Busbouwer Van Hool heeft contracten binnen voor de levering van 22 brandstofcelbussen. Het gaat om  10 brandstofcelbussen aan Aberdeen in Schotland, 5 voor de provincie Liguria (San Remo) en 2 voor Noordrijnland-Westfalen (Keulen, Hürth). In januari van dit jaar bestelde De Lijn, met de steun van de Vlaamse regering, 5 stuks. De bestellingen maken deel uit van twee Europese demonstratieprojecten.

Brandstofcelbussen zijn volgens Van Hool de meest milieuvriendelijke voertuigen voor openbaar transport: ze hebben geen emissies (totale afwezigheid van schadelijke uitstoot en CO2) en een sterk verminderd geluidsniveau. Belangrijk is dat brandstofcelbussen een heel innovatief product met grote toegevoegde waarde zijn. Het gaat met andere woorden om een product en dus tewerkstelling met toekomst.

De nieuwe orders verzachten deels de beslissing van Van Hool om een fabriek voor lagekostenbussen te bouwen in Macedonië. "Die bouw zit op schema", zegt ABVV-Metaal secretaris Hans Vaneerdewegh. "De fabriek is geen bedreiging voor de werknemers in België, omdat er onderdelen worden gemaakt die hier in België toch niet gemaakt zouden worden."