NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Vakbonden en directie van Ford Genk hebben overeenstemming bereikt over een ontwerp van sociaal plan.

Het ontwerp van sociaal plan voorziet twee grote luiken: -een algemene afscheidsregeling met vertrekvergoeding voor alle arbeiders die niet in aanmerking komen voor het statuut Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag (vroegere brugpensioen) en een regeling  voor alle arbeiders die op 24 oktober 2012 de leeftijd van 50 jaar hadden bereikt en kiezen voor een SWT-regeling. Bij Ford Genk kunnen 1.772 van de meer dan 4.000 arbeiders vanaf 50 jaar met brugpensioen. Samengevat krijgen de arbeiders bovenop de wettelijke opzegvergoedingen  een eenmalige, vaste afscheidspremie van 6.800 euro (bruto). Wie meer dan twintig jaar dienst heeft, ziet dat bedrag verdubbeld tot 13.600 euro. Daarbovenop komt een gouden handdruk van 2.000 euro per dienstjaar bij een vervroegd vertrek. Wie tot het einde blijft (december 2014) mag dit bedrag verhogen tot 2.450 euro per dienstjaar (ook bruto). En dan is er nog een eenmalige premie van 3.000 euro voor wie vertrekt op 1 juni 2013, als er van twee ploegen naar één ploeg wordt overgeschakeld.

Voor alle arbeiders werd een individuele berekening gemaakt. Alle ontslagvergoedingen meegerekend spreken we voor sommige categorieën over bedragen van 90.000 tot 100.000 euro. Alle bedragen zijn bruto. Netto gaat daar 30 tot 40 procent af.
De infodag verliep niet volledig vlekkeloos. Voor de mensen die in aanmerking komen voor brugpensioen (stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) zorgde een softwareprobleem voor een foutieve berekening. Deze personen kunnen vanaf vandaag een nieuwe berekening ophalen.